A fost publicat clasamentul celor mai performante spitale raionale din Moldova

A fost publicat clasamentul celor mai performante spitale raionale din Moldova

-
//
29.05.2017

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) a definitivat și publicat clasamentul spitalelor pentru anul 2015. În total au fost evaluate 34 de spitale raionale în baza unui set de indicatori recomandați la nivel internațional, iar în capul listei se află spitalul raional din Ungheni.

A fost publicat clasamentul celor mai performante spitale raionale din Moldova

În Republica Moldova funcţionează 71 de spitale publice, dintre care 34 sunt spitale raionale, care prestează același tip de servicii medicale. Datorită ponderii lor, calitatea serviciilor medicale acordată în raioane are un impact major asupra performanței întregului sistem medical la nivel de țară. Clasamentul realizat de Centrul PAS asigură accesul la o generoasă bază de date, care permite identificarea celor mai performante spitale raionale, criteriile după care se situează cel mai bine în comparație cu altele și deficiențele de funcționalitate care pot fi înlăturate. Datele disponibile ar trebui luate în calcul în procesul de reformare a spitalelor din Republica Moldova.

Spitalul raional (SR) Ungheni s-a clasat în 2015 în topul spitalelor raionale, acumulând cel mai mare Scor PAS. SR Cantemir și SR Cahul se regăsesc în top. Cele mai scăzute performanțe se atestă în SR Leova, SR Vulcănești și SR Hâncești.

Spitalele au fost evaluate în baza Scorului PAS, un scor complex, ce include 21 de indicatori la nivel de instituție, selectați în funcție de importanță și relevanță, dintr-un set total de 41 de indicatori utilizați pentru evaluarea generală în spitale la nivel internațional. Datele au fost procesate în baza informației de la Centrul Național de Management în Sănătate, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Biroul Național de Statistică.

„De obicei, datele statistice pe anul precedent sunt publicate de Centrul Național de Management în Sănătate în luna mai. Din acest motiv analiza lor are loc cu o mică întârziere. Suplimentar, am fost nevoiți să solicităm date și de la Compania Națională de Asigurări în Medicină și de la Biroul Național de Statistică. Analiza datelor a durat cinci luni și timp de două luni am efectuat verificările necesare pentru a evita orice greșeală. Acesta este al doilea Clasament al Spitalelor, realizat de Centrul PAS, primul fiind publicat în 2013. Scorul PAS este un instrument dinamic, pe care ne străduim să-l îmbunătățim constant. Ne propunem ca în anul viitor să-l extindem și pentru spitalele municipale și republicane”, susține Viorel Soltan, director al Centrului PAS.

Clasamentul Spitalelor Raionale:

#1. SR Ungheni
#2. SR Cantemir
#3. SR Cahul
#4. SR Orhei
#5. SR Telenești
#6. SR Edineț
#7. SR Ceadâr-Lunga
#8. SR Soroca
#9. SR Drochia
#10. SR Fălești
#11. SR Nisporeni
#12. SR Florești
#13. SR Ștefan-Vodă
#14. SR Comrat
#15. SR Basarabeasca
#16. SR Căușeni
#17. SR Călărași
#18. SR Criuleni
#19. SR Briceni
#20. SR Șoldănești
#21. SR Râșcani
#22. SR Dondușeni
#23. SR Glodeni
#24. SR Rezina
#25. SR Sângerei
#26. SR Ocnița
#27. SR Strășeni
#28. SR Taraclia
#29. SR Anenii Noi
#30. SR Cimișlia
#31. SR Ialoveni
#32. SR Hâncești
#33. SR Vulcănești
#34. SR Leova

Sursa: Diez.md