mamaplus

A fost extins termenul de acordare a concediului paternal

-
//
05.09.2022

Începând cu data de 1 septembrie 2022 a fost extins termenul de acordare a concediului paternal de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului. Astfel, concediul paternal cu o durată de 14 zile calendaristice poate fi acordat tatălui în termen de 12 luni de la nașterea copilului. 

Pentru această perioadă părintele primește o indemnizație, care constituie 100% din venitul lunar mediu asigurat, achitată din bugetul de asigurări sociale. 

Pentru a beneficia de concediul paternal, mama sau tatăl copilului trebuie să depună o cerere la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu sau online pe portalurile: www.servicii.gov.md şi www.cnas.gov.md, în termen de 12 luni de la data nașterii copilului.

Pentru stabilirea indemnizației, tatăl copilului trebuie să aibă un stagiu total de cotizare de cel puțin trei ani sau de cel puțin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului și să realizeze un venit asigurat la toate unitățile în care desfășoară activități în ultimele 3 luni premergătoare nașterii copilului.

Casa Naţională de Asigurări Sociale reaminteşte că indemnizaţia şi concediul paternal sunt drepturi garantate ale salariaţilor asiguraţi şi angajatorii sunt obligați să le respecte şi să le satisfacă.