mamaplus

Focar de rujeolă. ANSP: Peste zece copii au fost infectați

-
//
24.05.2024

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță un focar de rujeolă în raionul Sângerei. Mai exact, sunt 11 cazuri de îmbolnăviri la copii, dintre care zece sunt din aceeași familie.

mamaplus

Potrivit ANSP, copiii, cu vârste cuprinse între doi și 19 ani, au manifestat febră, conjunctivită și erupții cutanate. În prezent, aceştia se află sub supravegherea medicului și primesc tratamentul corespunzător, iar niciunul dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă, transmite Știri.md.

Reprezentanții de la ANSP menționează că dee la începutul anului până la data de 24 mai, în R. Moldova au fost înregistrate 66 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care opt de import, România și Marea Britanie.

Conform informațiilor actualizate, teritoriile afectate de rujeolă, de la începutul acestui an sunt:

  • municipiul Chișinău – 48 de cazuri;
  • raionul Sângerei – 11 cazuri;
  • raionul Ialoveni – două cazuri;
  • raioanele Orhei, Drochia, Fălești, Ștefan Vodă și Ungheni – un caz.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează repetat populația că rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate și părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și a altor boli infecțioase, iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau etnie nu ne protejează de boală.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.