mamaplus

Focar de râie în raionul Strășeni! Numărul cazurilor este în creștere

-
//
28.03.2023

Centrul de Sănătate Publică Chişinău anunță că pe teritoriul raionului Strășeni, de la începutul lunii martie, se observă o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri prin scabie sau cum se mai spune în popor rîie.

mamaplus

Numărul de cazuri în decursul lunii curente crește de la 10 cazuri în luna ianuarie la 16 cazuri în luna martie. La fel se observă o creștere de 3 ori mai mare în anul 2023 a numărului de cazuri la scabie, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, scrie realitatea.md.

„Majoritatea cazurilor de scabie sunt înregistrate printre locuitorii din localitățile rurale. În special, 70% dintre aceste cazuri, sunt printre copiii cu vîrstele cuprinse între 3 și 17 ani, din ei 63% sunt din grupurile organizate în instuțiile de educație timpurie, iar 27% în instituțiile de învățămînt preuniversitar”, anunță CSPC.

Scabia este o boală extrem de contagioasă! Îmbolnăvirile sunt favorizate de igiena precară, suprapopulare, vulnerabilitate socială, dar şi de anumite colectivităţi (grădinițe, internate, spitale, aziluri, închisori, case de copii).

Scabia este o infestație cutanată și poate să apară la orice vârstă, afectînd în egală măsură atât bărbații, cât și femeile. Însă, populația cea mai vulnerabilă este reprezentată de copii, bâtrâni și de cei cu imunitate compromisă.

Persoanele apropiate pot fi purtătoare ale bolii, fără a prezenta simptome (purtător sănătos) și, astfel, pot contamina persoanele din anturajul lor. Pentru a evita o recidivă, tratarea anturajului și a mediului este esențială.

La apariția erupțiilor cutanate specifice, nu ezitați, să vă adresați pentru consultație și tratament la medicul specialist sau la medicul de familie, îndeamnă autoritățile din sănătate.