mamaplus

Focar de râie într-un sat din raionul Hâncești: Părinții se tem să-și lase copiii la școală

-
//
31.01.2020

Părinții elevilor de la gimnaziul din satul Mingir, raionul Hânceşti, se tem să-şi trimită copiii la şcoală pentru că ar putea să se îmbolnăvească de scabie. Oamenii spun că, în ultima perioadă, mai mulţi copii s-au îmbolnăvit de râie, dar administraţia instituţiei nu întreprinde nimic pentru a rezolva problema. 

Mai mulţi părinți au expediat o solicitare în adresa postului nostru de televiziune în speranţa că vor fi auziţi de autorităţi şi ameninţă că-şi vor ţine copiii acasă, dacă şcoala nu va fi un loc sigur pentru elevi.

"Este epidemie de râie şi ştie foarte bine directoarea. Sunt copii infectaţi despre care părinţii nu vor să spună. Le este ruşine. Nu vreau să sufere copiii mei din cauza la alţii. În clasă mai sunt copii care frecventează şi au infecţie", spune mama unui elev.

Asistenta medicală din şcoală spune că infecţia a pornit de la doi fraţi, care provin dintr-o familie social-vulnerabilă. Cei doi s-au îmbolnăvit prima dată la sfârşitul lunii noiembrie. Atunci, ei ar fi urmat un tratament, însă miercurea trecută, în data de 22 ianuarie, au fost găsiţi din nou bolnavi de scabie. Au fost trimişi la medicul de familie pentru a primi tratament, însă au stat doar patru zile acasă şi au continuat să vină la şcoală pentru că aici găsesc un prânz cald, spune asistenta medicală.

"Pe 27 ea a avenit la şcoală şi i-am zis: dă-mi certificatul de la medic să văd ce ţi-a zis medicul, mi-a zis că nu a găsit medicul, zic du-te la medic şi adă-mi certificatul. Aţi văzut-o şi ieri că s-a ascuns prin toate ungherile şi a încercat şi a venit şi marţi la şcoală", susține asistentul medical din cadrul școlii, Natalia Munteanu.

Profesorii spun că din cauza celor doi fraţi infectaţi, s-ar fi îmbolnăvit doar doi copii. Directoarea şcolii spune că a aflat despre cazurile de scabie abia luni.