mamaplus

Fiecare copil merită o FAMILIE. Devino asistent parental profesionist!

-
//
12.03.2024

Fiecare copil are nevoie de o FAMILIE. Peste 700 de copii rămași fără ocrotire părintească așteaptă să fie luați acasă. Nu contează dacă ești singur/ă sau în cuplu, dacă ai sau nu copii, important este să-ți dorești să iei sub aripa ta unul sau mai mulți minori, pentru a le oferi grijă, dragoste și educație.

mamaplus

În perioada februarie-aprilie 2024, CCF Moldova desfășoară o campanie de comunicare și informare despre serviciul Asistență Parentală Profesionistă pentru raionale Ialoveni, Strășeni, Dubăsari și Criuleni!

Îți dorești să ajuți copiii fără familie și să le oferi un mediu  prielnic de creștere și dezvoltare? Atunci te invităm să cunoști detalii despre asistența parentală profesionistă.

Asistența parentală profesionistă este un serviciu social oferit de stat și una dintre cele mai bune soluții pentru copiii separați de familiile biologice, pentru ca aceștia să nu ajungă în orfelinate și centre de plasament. Copii străini nu există, iar fiecare dintre ei merită să simtă dragostea, afecțiunea și susținerea unei familii. Pentru cei care iubesc copiii, sunt în căutarea unui serviciu  devenind Asistent Parental Profesionist (APP) te angajezi în câmpul muncii oficial, la tine acasă!

Nu va avea ochii tăi,

dar poate avea inima ta.

Cine poate deveni un Asistent Parental Profesionist?

Asistentul parental profesionist (APP) este persoana care oferă îngrijire temporară în familia sa unui copil aflat în situație de risc, dar și sprijinul necesar în reintegrarea copilului în familia lui biologică sau extinsă, iar în situațiile în care copilul obține statut de adopție, contribuie la buna pregătire pentru această schimbare în viața lui. Încurajează copilul să-și păstreze relațiile cu părinții săi, atunci când e cazul. Este un serviciu de tip familial alternativ orfelinatelor.

Ce calități ar trebui să întrunească un Asistent Parental Profesionist?

APP ar trebui să întrunească calități care să-i ofere copilului plasat:

 • îngrijire, asigurându-i egalitate în drepturi cu ceilalți copii din familie și creându-i condiții corespunzătoare de dezvoltare fizică și psihică;
 • asigurarea confidențialității informației referitoare acestuia;
 • favorizarea integrării în cartier, școală, comunitate;
 • asigurarea educației, respectându-i identitatea și personalitatea, familia biologică, religia, tradițiile;
 • asigurarea asistenței medicale necesare (tratamente, vaccinuri) și anunțarea asistenților sociali din cadrul Serviciului APP despre orice situație medicală de urgență;
 • asigurarea unui climat de securitate;
 • monitorizarea progreselor realizate de copil;
 • păstrarea și consolidarea identității;
 • respectarea familiei biologice a copilului;
 • stimularea dragostei față de părinții biologici, înțelegerea problemelor și a situației cu care se confruntă;
 • colaborarea cu părinții biologici sau cu viitoarea familie adoptivă în interesul copilului și acceptarea vizitelor făcute de către aceștia copilului împreună cu specialistul din cadrul Serviciului;
 • asigurarea confidențialității informației despre familia biologică a copilului.

Ce beneficii are un Asistent Parental Profesionist?

 • Îți mărești familia.
 • Ai parte de susținerea serviciilor sociale, medicale și de suportul altor specialiști din comunitate.
 • Te bucuri de iubirea unui copil.
 • Obții remunerare și alocații financiare pentru îngrijirea copilului.

Unde apelezi dacă îți dorești să devii Asistent Parental Profesionist?

Dacă dorești să fii Asistent Parental Profesionist, sună la Serviciul de Asistență Parentală Profesionistă

din raionul Ialoveni - 060380577;

din raionul Strășeni - 060382297;

din raionul Dubăsari - 060381665;

din raionul Criuleni - 060379601.

Inițiativa Globală CTWWC în parteneriat cu CCF Moldova, Keystone Moldova si Parteneriate pentru Fiecare Copil sprijină Ministerul Muncii și Protecției Sociale, autoritățile administrației publice locale și structurile teritoriale de asistență socială în procesul de pilotare a unui Model sustenabil și eficient de APP specializat pentru copiii cu dizabilități.