Fetița de doi ani, găsită la Piața Centrală, nu a fost vizitată niciodată de propria mamă

Fetița de doi ani, găsită la Piața Centrală, nu a fost vizitată niciodată de propria mamă

-
//
13.07.2017

Брошенную пьяной матерью на центральном рынке двухлетнюю малышку передадут на воспитание профессиональным родителям. Так как от нее отказались все её родственники.Fetiţa de doi ani găsită de poliţie în preajma Pieţei Centrale din Capitală va părăsi în curând Centrul municipal de plasament şi reabilitare. Copila va fi dată pentru îngrijire în familia anui asistent parental profesionist din municipiul Chişinău.

Fetița de doi ani, găsită la Piața Centrală, nu a fost vizitată niciodată de propria mamă

Decizia a fost luată de autorităţi după ce mama biologică nu s-a interesat de soarta micuţei şi nu a vizitat-o niciodată de mai bine de o lună.

Asistenţii sociali din cadrul Centrului municipal de plasament şi reabilitare îşi amintesc cu stupoare de felul în care arăta fetiţa acum o lună. Era înfometată, murdară şi înţepată de insecte. Astăzi, micuţa se simte mult mai bine.

"Copilul este mai sociabil, merge la contact, se implică în activităţile propuse de personalul grupei, la aer liber, desenează, se implică în toate activităţile de grup, cu copii", a afirmat asistentul social, Elena

Reprezentanţii Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului spun că mama fetiţei nu s-a interesat şi nu a vizitat niciodată copila. Astfel această rămâne în continuare în grija autorităţilor.

"În cel mai apropiat timp, fetiţa va merge într-un serviciu familiar, într-un serviciu al unui asistent parental profesionist care va avea toate cele necesare, un mediu familiar şi considerăm că cel mai potrivit plasament este acesta", a afirmat şeful interimar al DMPDC, Rodica Terehovschi.

Între timp, autoritatea tutelară este în căutarea rudelor care ar putea adopta copila. Până acum s-a luat legătura cu bunicii fetei, dar aceştia nu au bani pentru a o întreţine.

"S-a stabilit să identificăm care sunt rudele până la gradul patru. Acum se lucrează asupra stabilirii statutului copilului. După finisarea plasamentului de 45 de zile, deja autoritatea tutelară va purcede la decăderea drepturilor părinteşti a mamei în cauză", a declaratspecialistul DMPDC, Ianuș Jitari.

Fetița de doi ani, găsită la Piața Centrală, nu a fost vizitată niciodată de propria mamă

Istoria tristă a acestei fetiţe a sensibilizat ministrul Sănătăţii. Ruxanda Glavan a vizitat copila şi i-a adus mai multe daruri. De atenţie nu au fost lipsiţi nici ceilalţi copii aflaţi la Centrul de plasament.

"Ia uite şoricelul cum face. Ia dă mânuţa încoace. Aşa. Şi iată că o să faci cu el teatru de păpuşi. Salut. Salut",

"Am urmărit situaţia ei, am aflat că este aici. Am zis că din lucruşoarele care au rămas de la fetiţele mele, care sunt într-o stare foarte bună, dar şi câteva cadouri să i le ofer ei pentru ai face copilăria mai fericită. M-am bucurat să văd că este foarte bine", a spus ministrul sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Amintim că, fetiţa a fost găsită în preajma Pieţei Centrale de către poliţişti pe 6 iunie. Abia peste trei săptămâni, a fost identificată şi mama biologică a acesteia. Femeia a fost găsită în stare de ebrietate în compania unor boschetari şi consumatori de băuturi alcoolice. Mama copilei are 26 de ani, este însărcinată și este domiciliată în Chişinău.

Sursa: Publika.md