mamaplus

Fetiţa de 5 ani din România, diagnosticată cu o boală gravă a ficatului, a murit pe patul de spital

-
//
18.05.2022

Fetița de 5 ani care a suferit un transplant de ficat la finalul lunii aprilie, din cauza unei boli rare la ficat, a murit miercuri la Institutul Clinic Fundeni, România.

„Fetița care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a decedat în seara zilei de 17 mai, ora 20:40, în urma complicațiilor postoperatorii apărute în ultimele zile”, a transmis ulterior, Institutul Clinic Fundeni, printr-un comunicat.

Luni, medicii au anunțat că, după o perioadă cu evoluție favorabilă, starea clinică a fetiței s-a agravat, ceea ce a făcut necesară o altă intervenție chirurgicală, identificându-se „complicații ale anastomozei biliare”, care au fost corectate.

Marți, reprezentanții Institutului Fundeni au transmis că starea sa se menține extrem de critică, necesitând în continuare măsuri susținute de terapie intensivă. Transplantul de ficat s-a realizat pe 30 aprilie, de la un donator de 17 ani, și s-a încheiat „cu succes”, potrivit anunțului făcut atunci de Ministerul Sănătății.

Pe 11 mai, la aproape două săptămâni după transplantul hepatic, fetița în vârstă de 5 ani a fost detubată, însă atunci medicii spunea că starea ei rămâne una critică. Inițial, fetița a fost primul caz raportat de hepatită de cauză necunoscută din România, dar, după investigații, medicii au stabilit că afecțiunea a fost provocată de boala Wilson.

Boala Wilson este o anomalie genetică de metabolizare a cuprului, care face ca acest metal să se depună în diverse organe, cu predilecție în ficat și creier. Copila a fost internată la începutul lunii aprilie la Spitalul Grigore Alexandrescu.