mamaplus

Femeile vor putea munci și în perioada concediului de maternitate, beneficiind și de salariu, și de indemnizație

-
//
30.11.2022

Comisia parlamentară de specialitate a dat undă verde inițiativei legislative, potrivit căreia femeile vor avea dreptul de a realiza venituri în perioada concediului de maternitate și, totodată, de a beneficia de indemnizația de maternitate, informează deschde.md. Membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie au votat în unanimitate pentru aprobarea raportului la acest proiect de lege.

Potrivit autorilor, Proiectul urmărește îmbunătățirea ratei de participare a femeilor și reducerea poverii muncii neremunerate sau cu remunerare în plic asupra femeilor însărcinate care continuă să lucreze chiar și în concediul de maternitate.

În prezent, pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia desfășoară activitate de muncă se achită salariul, dar nu și indemnizația. Astfel, proiectul își propune păstrarea dreptului femeii de a beneficia de indemnizația respectivă, mărimea acesteia urmând să fie determinată în baza venitului soției sau soțului care are un salariu mai mare.

Pentru a pune în aplicare această prevedere, vor fi modificate Codul muncii, Legea cu privire la funcția publică şi statutul funcționarului public și Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Totodată, membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie au votat unanim și pentru un alt proiect de lege, care, de asemenea, vine să sporească șansele de afirmare profesională a femeilor.

„Promovarea măsurilor de motivare şi de suport pentru părinţi, prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, este un obiectiv primordial, care va duce la concilierea vieţii de familie cu cea profesională”, a menționat unul din autorii aceste inițiative legislative, deputatul Adrian Albu.

Astăzi, cele două proiecte au fost avizate de Comisia economie, buget și finanțe, urmând să fie dezbătute în plenul Parlamentului.