mamaplus

Femeile singure pot beneficia de tratament gratuit de fertilzare in vitro într-o țară europeană

-
//
11.11.2021

Până acum, tratamentul gratuit era disponibil doar femeilor heterosexuale care aveau parteneri, restul persoanelor fiind nevoite să plătească. Spania a extins disponibilitatea tratamentului de fertilizare in vitro (FIV) gratuit pentru femeile singure și pentru comunitatea LGBT+, notează Euronews.

Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a semnat la începutul lunii noiembrie un ordin care acordă mai multor femei acces la reproducerea asistată medical în sistemul public de sănătate din Spania.

Egalitatea reproductivă a fost cerută de multă vreme de grupurile pentru drepturile LGBT+.

Totodată, această măsură face parte din eforturile guvernului spaniol condus de socialişti, pentru a asigura egalitatea de șanse.

În același context, în Spania există un număr record de femei numite în Cabinet, mai notează Euronews.

Tratamentul de fertilitate este gratuit în Spania, dar în urmă cu șase ani, guvernul conservator al Partidului Popular a limitat accesul la acesta, fiind disponibil doar femeilor heterosexuale care au un partener.

Darias a semnat ordinul la o ceremonie la care au participat activiști, spunând că demersul urmărește să pună capăt discriminării în sistemul public de sănătate.

Ea a declarat că ziua a marcat o „restituire a drepturilor – drepturi care nu ar fi trebuit niciodată refuzate”, conform Euronews. 

Uge Sangil, președintele federației spaniole a grupurilor pentru drepturile LGBTQ+, a salutat schimbarea, spunând că viețile a mii de oameni vor fi transformate.

„Nimeni să nu se îndoiască de faptul că extinderea drepturilor de reproducere înseamnă extinderea drepturilor omului”, a declarat Sangil la ceremonie.

Programul, anunțat încă din 2018, trebuia să intre în vigoare din 2019. În ultimii ani, Spania se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii din Europa.