Fata în dializă, care a fost lăsată în noaptea de 21 octombrie cu burta plesnită în stradă, a decedat

Fata în dializă, care a fost lăsată în noaptea de 21 octombrie cu burta plesnită în stradă, a decedat

-
//
03.11.2017

Niculina Bulat, fata care a fost lăsată în stradă, după ce s-a adresat la spitalul din Drochia cu burta plesnită din cauza ascitei, a decedat noaptea trecută la Spitalul de Urgență din Chișinău. 

Fata în dializă, care a fost lăsată în noaptea de 21 octombrie cu burta plesnită în stradă, a decedat

În noaptea de  21 octombrie, Niculina Bulat s-a adresat la Spitalul din Drochia, acuzând dureri mari, având o gaură în burtă de unde curgea lichid, dar medicii i-ar fi spus că nu pot să o ajute, dar nici nu au ambulanță, sugerâbdu-i să plece să își caute transport ca să plece pentru un ajutor specializat la Bălți. La Bălți a ajuns cu un transport privat, unde i s-a extras lichid din burtă, i-a fost cusută gaura, pansată și trimisă acasă cu un transport de ocazie.

După ce ZdG a scris despre acest caz, ieri, 2 octombrie, Ministerul Sănătății și Protecției sociale a organizat o ambulanță care a preluat-o de la Drochia și a internat-o în Spitalul de Urgență de la Chișinău. Starea ei era deja extrem de gravă, una dintre probleme fiind tocmai o hernie strangulară  în locul în care plesnise burta. Între timp, în cele 10 zile de după noaptea de 21 octombrie, în acel loc a apărut necroză și ulcerații, care i-au amplificat durerile și suferințle și au grăbit decesul. Iată cronica ultimelor 12 ore din viața Niculinei, după ce sistemul medical a acceptat-o:

2 noiembrie, ora 14.33: ”Pacienta a ajuns la Chișinău. Este internată în secția Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență. Este format un consiliu medical pentru evaluare și monitorizare”, a comunicat pentru ZdG Boris Gâlcă, secretar general al Ministerului Sănătății.

2 noiembrie, ora 16.47: ”Starea Niculinei este foarte rezervată. Este indicată o intervenție chirurgicală urgentă, deoarece pe locul unde a avut rana la burtă e de fapt o hernie strangulată, intestinul este ieșit în afară. Este un proces de necroză, care cauzează complicații. Totodată, nu o putem opera imediat, căci este într-o stare foarte slăbită, are tensiunea foarte joasă. Îi facem perfuzii, este monitorizată și pregătită pentru o operație de urgență. Va fi operată de un profesor foarte experimentat. Nu o puteți vizita acum,” a comunicat Mihail Ciocanu de la Spitalul de Urgență.

2 noiembrie, ora 17.02: Verișoara Niculinei, Mariana, care a îngrijit-o în ultimele luni, a fost pentru prima dată vizitată de asistenta socială din sat. Aceasta i-a propus să scrie cereri de a primi sprijin în calitate de asistent personal al persoanei cu disabilitate și să mai scrie o cerere către Fondul republican de Asistență Socială pentru a primi ajutor material și pentru recompensarea cheltuielilor suportate pentru îngrijirea Niculinei și transportarea acesteia prin spitale. Mariana a comunicat pentru ZdG că anterior solicitase așa ajutor de la asistența socială, dar a fost refuzată, spunându-i-se că nu există mijloace disponibile.

2 noiembrie, ora 18.53: ”Pacienta este în stare extrem de gravă. Tensiunea 50/30. Nu reacționează la noradrenalină. Echipa este gata de intervenție”, ne-a comunicat pentru ZdG Boris Gâlcă, secretar general al Ministerului Sănătății.

Citiți continuarea >>>