mamaplus

Fără nunți și cumetrii în Moldova. Viorica Dumbrăveanu a făcut câteva precizări

-
//
19.06.2020

Deși sectorul HoReCa a fost deschis începând cu data de 15 iunie, celebrarea nunților sau cumătriilor rămâne a fi interzisă. Cel puțin aceasta susține ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a venit cu precizări în cadrul unui briefing.

Potrivit ei, chiar dacă ceremoniile urmau să se desfășoare cu maxim 50 de persoane, acestea nu vor avea loc din cauza că în weekend s-au organizat mai multe nunți, unde era aglomerație de oameni.

"Cu adevărat noi am constatat că încă nu a fost relansată activitatea sectorului HoReCa, dar deja am înregistrat atât sâmbătă, cât și duminică anumite ceremonii care erau organizate pe platforma alimentației publice.

În condițiile date, chiar ieri colegii au înaintat la Comisia Extraordinară de Sănătate Publică propunerea care a fost acceptată de către toți membrii de a interzice desfășurarea ceremoniilor, indiferent de numărul acestora, ceremonii precum sunt nunți, cumătrii, zile de naștere sau alt gen de activități reieșind din situația epidemiologică existentă, pentru că sunt aglomerări cu risc înalt. De aceea la etapa respectivă ele sunt interzise", spus Viorica Dumbrăveanu.

Astfel, se interzice organizarea ceremoniilor în orice instituție, indiferent de statut public sau privat, pentru perioada de urgență în sănătatea publică. Aceasta este hotărârea de ieri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, publicată pe siteul Guvernului.

Precizăm că anterior, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a permis, prin Hotărârea nr. 11 din 15 mai 2020, ”organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică”. Nunțile, cumătriile și alte evenimente de familie cad sub incidența acestei prevederi.

Reamintim că numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în R. Moldova ajunge la 13.106 cazuri. Totodată, potrivit ultimelor informații 449 de persoane infectate au decedat.