mamaplus

Familiile care găzduiesc ucraineni pot solicita încă un ajutor financiar

-
//
04.08.2022

Familiile care găzduiesc cetățeni refugiați din Ucraina pot solicita încă un ajutor financiar. În cadrul celei de-a treia etape, suma este mai mare, dar și condițiile sunt diferite. Astfel, pentru a fi eligibil, este suficient să oferi adăpost pentru o singură persoană, care să se afle în casă ta de cel puțin o săptămână. În schimb, cu cât mai mulți refugiați găzduiești, cu atât ajutorul este mai mare.

Suma ajunge la 4800 de lei și a fost majorată pentru a face față șocului provocat de inflație. Conform datelor de marți, 2 august,  în țară s-ar afla aproape 87 de mii de ucraineni, majoritatea sunt găzduiți de familiile de moldoveni.

A crescut, de asemenea, și valoarea ajutorului financiar. Anterior era suma unică de 3500 de lei, acum însă, în etapa a 3-a, valoarea contribuției diferă în funcție de numărul de refugiați adăpostiți. Astfel, familiile care oferă gazdă pentru 1-4 refugiați vor primi 3900 de lei, iar dacă oferă gazdă pentru 5 și mai mulți refugiați vor primi - 4800 de lei. Sunt niște diferențe, noi le-am introdus pentru a compensa efectul inflației și pentru nevoile de bază ale moldovenilor. Ne dăm seama că moldovenii trebuie să plătească mai mult pentru trai, în această perioadă.