mamaplus

Facturile la lumină, pe perioada stării de urgență, vor fi compensate de stat

0
//
16.04.2021

În cadrul şedinței plenare de astăzi, deputații au aprobat în prima lectură proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice. Acesta prevede acordarea compensațiilor tarifelor la energia electrică consumatorilor gospodăriilor casnice – persoanele fizice – care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, pentru două luni – aprilie și mai, perioada acțiunii stării de urgență.

Suma compensată va constitui 428 de lei – câte 214 de lei pe lună. Ministerul Finanțelor va aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică, se arată în nota informativă la proiect.

Documentul a fost elaborat în calitate de măsură socială pentru populație în contextul instituirii stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 1 aprilie – 31 mai 2021. Mijloacele necesare în acest scop se estimează la 532, 959 milioane lei.

Deputați din opoziție au calificat proiectul drept unul populist și unul care permite o risipă a banilor publici în condițiile în care compensația va ajunge nu doar la familiile cu venituri mici, dar la toate categoriile de populație, indiferent de venituri.