mamaplus

Experții în sănătate publică recomandă un nou lockdown în Moldova

-
//
16.09.2021

După explozia de ieri a cazurilor noi de COVID-19, unii experți susțin că autoritățile trebuie să adopte măsuri mai restrictive. Chiar și un posibil lockdown ar putea fi adus în discuții. În capitală, deși este Cod Roșu de alertă, unii oameni nu se grăbesc să respecte restricțiile.

În troleibuze, dar și în Piața Centrală, sunt în continuare mulți călători fără măști de protecție. Situația devine dramatică și la Centrul COVID de la Moldexpo, unde bolnavii sunt aduși fără pauze.

Între timp, unii experți spun că numărul de cazuri noi va fi și mai mare, iar autoritățile ar trebui să adopte noi măsuri restrictive urgente. Experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc, susține că autoritățile ar trebui să ia în calcul și un posibil lockdown.

„Conștient. Închidem tot pentru 10 zile ca să rupem lanțurile de transmitere. Salvăm oamenii și nu supraîncărcăm sistemul medical. În valurile precedente până la 30 de procente din pacienți ajungeau în spitale. Acum ajung doar 10 procente. Ceea ce înseamnă că noi avem un număr destul de mare de oameni care fac forme mai ușoare”, afirmă Ala Tocarciuc.

La începutul lunii septembrie, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a instituit stare de alertă de „Cod Roșu” în capitală.

Nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei, precum și a măsurilor de protecție a sănătății publice, se pedepsește cu o amendă de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 35.000 de lei pentru persoanele juridice.