mamaplus

Expert: ”Ne așteaptă un nou val de infectări cu COVID-19 spre sfârșitul lunii mai„

-
//
23.04.2021

Coordonatoarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Ninel Revenco, îndeamnă oamenii să fie prudenți în perioada sărbătorilor pascale și spune că la sfârșitul lunii mai este anticipat un nou val de infectări. Potrivit lui Revenco, experiența anului trecut demonstrează că perioada sărbătorilor, când au loc reuniunile de familie, este propice răspândirii virusului.

Coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, spune că, în timp, ar trebui să obținem o imunitate colectivă față de virusul SARS-COV-2 și să ne obișnuim cu prezența acestui virus.

„În acest an nu vom ieși din situația excepțională în sănătate publică. Acest proces se va transforma treptat într-o maladie infecțioasă respiratorie sezonieră. Virusul nu va pleca, trebuie să învățăm să trăim cu el, de asta toate măsurile impuse de organizațiile internaționale și de autoritățile naționale trebuie să devină lege pentru toți”, a spus Ninel Revenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Mai mult, virusul suferă mutații severe, iar noile tulpini sunt mult mai agresive decât tulpina inițială și se manifestă prin forme grave ale bolii.

„Tulpinile noi care apar sunt mai virulente, se răspândesc mult mai rapid, au o contagiozitate mult mai mare și afectează nu doar persoanele în vârstă, ci au trecut la persoanele tinere, de 30 de ani sau sub 30 de ani, și mai grav este că sunt afectați și copiii. Sunt afectați plămânii, rinichii și sistemul nervos central”, a spus Ninel Revenco.

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova și-au pierdut viața din cauza virusului 5.668 de persoane, dintre care 114 lucrători medicali.