mamaplus

Experiența unei familii de moldoveni, stabilită în California: ”Moașa se ocupa de naștere, o altă asistentă o dădea pe Olea cu fond de ten și îi vopsea buzele”

-
//
13.09.2023

Expertul Dumitru Petru Sliusarenco, ex-avocat al asociației Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, a venit cu un comentariu referitor la scandalul de amploare, iscat de declarațiile medicului ginecolog-obstetrician Vadim Scarlat, care a susținut că bărbații nu trebuie să asiste la naștere, ca să nu-și vadă femeile cu „părul de parcă au băgat două degete în priză, pline de sânge și mase fecale”. „Bărbatul nu-i ghiocel să se ofilească la prima brumă. Dacă noi putem bea 3 zile la rând cu prietenii sărbătorind nașterea copilului, atunci putem fără dubii să fim alături și de femeia iubită în, poate, cel mai dificil moment al vieții ei, și dacă ‘om leșina de două-trei ori în proces, nu-i nimic strașnic”, a menționat Sliusarenco, într-o postare pe rețele, scrie shok.md.

mamaplus

„Noi am născut al doilea copil în SUA, in California – cel mai liberal stat american. Iată cum a fost:La internare ne-au întrebat dacă tata vrea să asiste la naștere. Când le-am răspuns afirmativ, sora medicală cam s-a încrețit și a dat ochii peste cap, dar a zis OK – treaba ta. La intrare în sală ne-au dat două pachete, unul cu halatul pentru naștere, ornamentat straniu cu multe semne de întrebare de diferite culori, iar celălalt cu o trusă cosmetică. Pe mine m-au rugat să stau în colțul îndepărtat, să nu mă stresez tare de la peisaj.În timpul procesului propriu-zis, moașa se ocupa de naștere, iar o altă soră medicală avea grijă de partea cosmetică, o dădea pe Olea cu fon de ten, ștergea transpirația, vopsea buzele, îndrepta părul. Imediat după naștere, pe Olea au dus-o în duș, iarăși au gătit-o și vopsit-o și doar după ce arăta ca o femeie normală, mi-au arătat-o mie. Dacă cineva încă se întreabă care-i faza cu halatul ornamentat cu semne de întrebare – răspunsul e foarte simplu: pentru că femeia trebuie să fie o enigmă.

Eu glumesc desigur. Ca bărbat și tată a (deja) doi copii, nici prin cap nu mi-a putut trece că există cerințe de stil și frumusețe față de o femeie care tocmai a născut. Nu m-a interesat niciodată cum ea arată, dacă are părul îngrijit sau buzele vopsite, pentru că un om care tocmai a dat viață altui om e în afara oricăror reguli sociale. Un om care dă naștere altui om e definiția magiei și minunilor naturii, ea e peste orice prejudecăți și stereotipuri, ea e definiția frumosului.Dacă există bărbați care, totuși, au astfel de așteptări de la femeile lor, care nu le pot vedea în ochi după naștere dacă nu au făcut mai întâi duș și s-au adus în ordine, atunci problema e în ei, în mod cert și 100%. Bărbatul nu-i ghiocel să se ofilească la prima brumă. Dacă noi putem bea 3 zile la rând cu prietenii, sărbătorind nașterea copilului, atunci putem fără dubii să fim alături și de femeia iubită în, poate, cel mai dificil moment al vieții ei, și dacă ‘om leșina de două-trei ori în proces, nu-i nimic strașnic.Iar despre nașterea în California – în următorul episod”, a scris Dumitru Petru Sliusarenco, pe rețele.

Medicul ginecolog-obstetrician Vadim Scarlat a ajuns în centrul unui scandal pe rețelele de socializare, după ce a declarat la un podcast că bărbatul nu ar trebui să vadă femeia în timpul nașterii, cu „părul de parcă a băgat două degete în priză, plină de sânge și mase fecale”.

„El trebuie să vadă ceea ce este frumos. Femeia a născut, și-a revenit, s-a sculat, a fost la duș, s-a adus în ordine, s-a îmbrăcat, și-a făcut machiaj, coafură, a venit și l-a întâmpinat în salon. Dar nu extenuată, coafură ca și cum a pus două degete în priză, murdară de sânge, mase fecale, asta nu-i normal. Femeia trebuie să rămână ceva frumos, o enigmă. Odată ce te-ai adresat la serviciul medical… în naștere trebuie să fie o persoană auxiliară, cu masaj, cu apă, vă ajută să vă mișcați, culcați”, a precizat medicul.

Vadum Scarlat a venit cu o reacție, după valul de critici pe rețele. Medicul a declarat pentru zdg că își cere scuze dacă a ofensat pe cineva: „Dacă am ofensat pe cineva și cineva consideră că asta a fost o ofensă, eu cer scuze, dar asta nu a fost o ofensă. Eu respect femeia ca femeie, ca mamă, dar și ca pacientă. Dacă eu nu mi-aș fi iubit specialitatea, poate că nu aș fi lucrat în acest domeniu”.

La rândul său, actorul Emilian Crețu s-a expus și el pe marginea subiectului, precizând că nu a vrut să o facă, dar a decis să răspundă zecilor de urmăritori care i-au cerut părerea cu privire la declarațiile lui Vadim Scarlat, ce au bulversat opinia publică.

„Toți oamenii greșim. Dacă l-aș fi lăudat până acum pe acest domn, când a greșit, aș putea să îi zic. Dar așa, nu m-a interesat viața lui Scarlat, iar cum omul a greșit, tăiat capul. Cine din noi nu are niciun păcat și nicio greșeală, doar acele persoane au dreptul să facă ce vor ele. Imediat ce greșește omul, noi trebuie să-i dăm cu sapa-n cap. Acest domn Scarlat cu siguranță a zis-o din punctul lui de vedere, faptul că a formulat altfel și a jignit cumva pe cineva, și-a cerut scuze. La urma urmei, el nu a făcut moarte de om, nu a făcut o lege prin care ar obliga femeile după ce nasc să iasă cu buze, cu bucle, cu gene, iar bărbații să nu asiste”, a punctat Crețu.