mamaplus

Examenele de absolvire pentru clasele a 4-a și a 9-a ar putea fi anulate

-
//
15.04.2020

Ministerul Educației va propune CSE anularea examenelor naționale pentru elevii claselor a 4-a și 9-a. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Igor Șarov, în cadrul briefingului de presă.

Potrivit ministrului, MECC consideră că este oportun pentru a nu fi organizată testarea națională pentru cei din clasa a 4-a și va propune anulare acesteia către CSE. Acesta a mai menționa că anularea testării nu va creea dificultăți pentru finalizarea anului școlar.

Cât pentru absolvenții claselor a 9-a, MECC consideră ca este rațional să nu fie organizate și va propune CSE un proiect în acest sens. Totodată, elevilor care finalizează acest an de studii vor fi eliberate certificate de studiii gimnaziale în baza notelor medii anuale obținute în clasa a 7-9, iar notele de la disciplinile de examen vor reprezenta media aritmetică cu rotungire până la întreg a notelor medii anuale obținute de elevi pe parcursul claselor a 7-9, l a disciplinele respective. Totodată, în baza certficatelor de studii gimnaziale vor putea participa la admiterea în liceele teoretice și instituțiile de învățământ profesional.

În legătură cu examenele de bacalaureat, Ministerul Educației va lua o decizie în funcție de data la care va fi permis accesul elevilor în instituțiil de învățământ, însă consideră oportun desfășurarea acestora la finele lunii iunie, începutul lunii iulie.

„Opțiunea prioritara este bazată pe experiența statelor europene care presupune desfășurarera examenelor de bacalaureat la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie, dacă situația de criză va lua sfârșit”, a spus ministrul.