mamaplus

Evită plimbările în aer liber, mai ales dacă ești însărcinată. Aerul din Chișinău și Bălți e foarte poluat

-
//
17.10.2019

Plimbările în aer liber prin capitală, dar și în municipiul Bălți nu sunt recomandate în aceste zile din cauza nivelului ridicat al poluării aerului. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că vântul, în combinație cu ceața densă, au contribuit la acumularea poluanților în aer, astfel încât unii indicatori au depășit de câteva ori normele admisibile.

Potrivit măsurătorilor, în ultimele 24 de ore, în Chișinău concentrația maximă admisibilă pentru aldehidă formică a fost depășită de 3,4 ori, pentru dioxid de azot – de 1,5 ori, monoxid de azot – de 1,7 ori, iar fenol – de 1,2 ori.

Și în municipiul Bălți nivelul poluării aerului privind conținutul de dioxid de azot s-a constatat ca fiind sporit. Au fost depășite normele la suspensii solide – de 1,4 ori, dioxid de azot – de 2 ori și aldehidă formică – de 2,4 ori.

Meteorologii prognozează și pentru mâine un nivel ridicat de poluare a aerului. „Factorii meteorologici vor contribui la acumularea poluanților în aer, cauza principală fiind influența sectorului cald, vântul slab, ceața și formarea inversiunilor termice”, explică specialiștii.

Serviciul Hidrometeorologic menține pentru ziua de mâine Codul Galben de ceață pe tot teritoriul republicii, în intervalul orelor 00:00- 12:00. Vizibilitatea va fi de până la 200 de metri.

Pentru următoarele zile, meteorologii anunță vreme caldă, cu maxime de până la 25 de grade în sudul republicii. Noaptea, temperaturile vor coborî până la +5°C.