mamaplus

La Moldexpo a fost inaugurată expoziția Fabricat în Moldova

-
//
02.02.2023

Produse alimentare și bunuri de larg consum, dar și servicii sunt prezentate la expoziția ”Fabricat în Moldova”, inaugurată la Moldexpo. Pe lângă evenimentul propriu-zis, are loc un program de afaceri și unul cultural, cu participarea ansamblurilor de cântec și dansuri din Chișinău, Ungheni și alte localități. Expoziția este deschisă până pe 5 ianuarie, transmite IPN.

mamaplus

Prezent la inaugurare, premierul Natalia Gavrilița a menționat că în ultimii ani producătorii s-au confruntat cu multe crize suprapuse: consecințele pandemiei, creșterea de prețuri și a costurilor de producere. În pofida acestor greutăți, reușesc să găsească succesul, să crească numărul locurilor de muncă, să găsească noi piețe de desfacere.

Și în acest an, ca și anul precedent, am luat decizia să susținem producătorii noștri în special, dar și toți agenții economici, prin un program de compensare a costurilor crescute la gazele naturale. Ieri, Comisia Situații Excepționale a adoptat o decizie prin care, pe o perioadă de trei luni, toți antreprenorii vor primi o compensație pentru primii 500 de metri cubi de gaze naturale consumate”, a spus prim-ministrul.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a R. Moldova, Sergiu Harea, a menționat că, în acest an, Camera de Comerț Italiană în Moldova participă la expoziție cu un stand comun al producătorilor italieni. Pe parcursul celor cinci zile de expoziție, va fi organizat un program de afaceri foarte important, care include un Forum de Afaceri Moldo-Român, la care participă peste 120 de antreprenori din cele două state, Conferința Sectorială a Vinului; Masa rotundă ”Economia Verde. Fabricat în Moldova”, cât și alte evenimente de importanță majoră pentru antreprenorii autohtoni.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a remarcat că, în pofida crizei economice și războiului din Ucraina, producătorii din R. Moldova rămân puternici. Uniunea Europeană va continua să susțină producătorii din Moldova. ”Suntem cea mai mare piață pentru producătorii moldoveni, două treimi din exporturile moldovenești sunt destinate piețelor Uniunii Europene, suntem pregătiți să continuăm acest lucru”, a menționat diplomatul.

Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Prahova, a afirmat că Camera de Comerț și Industrie a Românei consideră parteneriatul cu Camera de Comerț și Industrie din Moldova ca fiind o relație specială, puternică și tradițională, dezvoltată în timp, care urmărește dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării R. Moldova în UE. Camera de Comerț și Industrie a României promovează și sprijină orice inițiativă privind participarea în parteneriat în cadrul proiectelor europene, susținând astfel parcursul proeuropean al R. Moldova.

Expoziția se va desfășura în perioada 1-5 februarie, între orele 10:00- 18.00. Pe toată durata expoziției va fi asigurat transport gratuit de la stația Grădina Publică ”Ștefan Cel Mare Și Sfânt” către centrul expozițional Moldexpo.