mamaplus

Ești femeie și ești în dificultate? „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă–copil” – un serviciu social gratuit, sigur și confidențial

-
//
15.03.2024

Primăria Municipiului Chișinău, în scopul implementării Strategiei municipale pentru protecția drepturilor copilului și dezvoltarea serviciilor de prevenire a separării copiilor de familie, a creat Serviciul social ”Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil”, care a fost lansat în iulie 2023.

mamaplus

Municipalitatea a optat pentru crearea acestui serviciu cu scopul de a preveni violența dură în familie și separarea copiilor de mamele lor. Astfel, prin intermediul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, în Capitală a fost deschis Centrul maternal pentru cuplul mamă – copil/copii cu vârsta mai mare de 6 ani, anunță Primăria într-un comunicat de presă.

Centrul activează 24/24, iar serviciul este absolut GRATUIT, SIGUR și CONFIDENȚIAL. 

Centrul oferă:

– găzduire;

– mediu  sigur și de suport mamelor cu copii victime ale violenței în familie sau a traficului de ființe umane;

– spațiu prietenos pentru copii;

– servicii de dezvoltare a abilităților parentale ale mamelor aflate în situație de risc social;

– consiliere psihologică;

– medierea relațiilor cu familia extinsă, în vederea reintegrării în mediul familial al acestora. 

Solicitanți ai serviciilor Centrului maternal pot fi: mame solitare, mame minore, victime ale violenței în familie sau traficului de ființe umane, mame provenite din familii cu venituri mici, marginalizate; mame cu copii care nu au locuință, iar situația în care se află prezintă un risc major pentru siguranța și sănătatea copilului, dar și mamele refugiate cu copii.

În perioada iulie 2023 – martie 2024 de serviciile Centrului au beneficiat 11 mame cu 22 copii.

Serviciul a fost dezvoltat în rezultatul evaluării necesităților cetățenilor din municipiul Chișinău, în cadrul parteneriatului dintre Primăria Municipiului Chișinău și reprezentanța UNICEF Moldova, cu susținerea financiară din partea Guvernului Francez.

Pentru detalii, apelați specialiștii Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului la numărul 067100144 sau Serviciul de Urgență 112. Liniile telefonice sunt disponibile non-stop.

Centrul Maternal pentru cuplul mamă-copil – o oază de sprijin și prevenire a abandonului. Mamele trebuie să fie în siguranță alături de copiii lor!