mamaplus

Este sau nu necesar testul la COVID-19 la internarea în maternitățile din Moldova?

-
//
19.02.2021

Femeile gravide, la internarea în maternitate, nu necesită prezentarea testului PCR COVID-19 dacă nu întrunesc criteriile definiției de caz suspect. Pentru gravidele sau lăuzele care prezintă simptomele specifice noului coronavirus este „culoarul galben”, unde se află până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, cu trierea ulterioară.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că toate pacientele confirmate cu COVID-19 sunt testate repetat la externare din staționar.

Conform unui ordin al Ministerului, gravidele, parturientele și lăuzele cu caz confirmat COVID-19 sunt internate în Maternitatea municipală nr. 2 din capitală. Este vorba despre femeile cu forme ușoare și medii ale infecției, din toată țara, inclusiv cazurile suspecte din municipiul Chișinău. În Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate gravidele cu forme grave și extrem de grave ale bolii.

În rezultatul creșterii numărului de cazuri confirmate de COVID-19, începând cu luna iunie a anului trecut, în Centrul Perinatologic de nivelul II din cadrul Spitalului Clinic Bălți, a fost deschisă Secția COVID-19 perinatală, pentru tratamentul gravidelor, parturientelor și lăuzelor confirmate cu noul coronavirus (forme medii și severe) din raioanele de nord ale republicii.

În anul 2020, în aceste instituții au născut 236 de femei confirmate cu COVID-19. Cele mai multe dintre ele – 208 – au născut la Maternitatea municipală nr.2 din Chișinău, iar celelalte – la Bălți. Durata medie de spitalizare a lăuzelor a fost de 11,4 zile. În aceeași perioadă, în Maternitatea municipală nr. 2, la trei nou-născuți testele au confirmat infecția COVID-19. Copiii au fost transferați pentru tratament în secția reanimare specializată pentru nou-născuți din Institutul Mamei și Copilului.

În condițiile pandemiei, durata medie de spitalizare a lăuzelor fără COVID-19 în maternități este de până la 72 de ore, reieșind din necesitatea de  vaccinare a nou-născuților, conform Calendarului de imunizări (vaccinurile HVB1 și BCG).

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de la începutul pandemiei, 793 de femei gravide au fost confirmate cu noul coronavirus.