mamaplus

Energia electrică se ieftinește. ANRE va aproba în trei zile noile tarife

-
//
06.12.2022

Până la sfârșitul săptămânii energia electrică pentru consumatori urmează să se ieftinească, potrivi deciziei Comisiei Situații Excepționale care a obligat cei doi furnizori Premier Energy și FEE Nord să solicite de la ANRE ajustarea tarifelor.

Vicepremierul Andrei Spînu declara că tariful va fi de circa 4 lei.

Săptămâna trecută ANRE aprobase noile tarife la energia electrică urmare a achizțiilor curemtului mai scump de pe bursa OPCOM din România. Astfel, pentru consumatorii Premier Energy tariful a ajuns la 5,91 lei kw/h, cu 24% față de tariful precedent, iar la FEE Nord tariful s-a majorat cu 16,4%, la 5,60 lei kw/h. Scumpirile au avut loc pe fundalul achizțiilor de cureent mai sucmpe – în medie 400 euro MW/h.

Reducerea tarifului care urmează să fie operat până șa sfârșitul săptămânii se datorează reluării livrărilor de curent de la Cuciurgan la un preț de 73 USD MW/h.

Ministrul Spînu declara ieri într-o conferință de presă că în ianuarie 2023 ar mai putea fi operată o reducere a tarifului la energie, în condițiile în care Republica Moldova va cumpăra 100% din necesarul de curent de la Cuciurgan.