mamaplus

Energia electrică s-ar putea scumpi, iar căldura s-ar putea ieftini începând cu toamna acestui an

-
//
15.07.2021

Compania Termoelectrica a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) calculele proiectului prețului pentru energia electrică produsă și tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor pentru anul 2021.

Termoelectrica argumentează cererea de ajustare prin programul de producere pentru anul 2021 prezentat către ANRE, prin prețurile la gaze, reduse la finele anului trecut, dar şi prin amortizarea mijloacelor fixe și a imobilizărilor corporale pentru anul 2021.

La fel, cererea este argumentată de Termoelectrica şi prin valorile cheltuielilor de bază aferente activității de producere și furnizare a energiei termice pentru anul de bază 2020, alte cheltuieli, rentabilitatea reglementată și componenta de corectare a venitului la energia electrică pentru perioadele precedente de reglementare.
Potrivit anexelor la cererea depusă la ANRE, Termoelectrica solicită ca prețul de producerea a energiei electrice pentru anul 2021 să fie stabilit în mărime de 1,26 lei pentru un kWh.

Ținând cont de faptul că, în prezent, prețul pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale Termoelectrica este de 1,16 lei pentru un kWh, apoi am putea asista la o majorare a prețului.

Dacă ANRE acceptă solicitarea Termoelectrica, ar fi vorba de o creştere cu circa 10%. Dar în cerere este indicat un tarif mediu anual. Nu este clar, deocamdată, dacă această ajustare ar putea duce şi la majorarea tarifului pentru consumatorii finali până la finele acestui an.

Cât despre tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica, apoi compania solicită ca acesta să fie 1.110 lei pentru o gigacalorie. În condițiile în care tariful actual este de 1.122 lei pentru o gigacalorie, apoi am putea asista la o reducere cu 1-2 procente.

Administrația Termoelectrica nu a dorit să ofere alte explicații referitor la solicitarea de ajustare.

De notat că Termoelectrica este o companie a statului și este cel mai mare producător de energie electrică și termică din Republica Moldova, fără regiunea transnistreană. Ea asigură cu energie termică municipiul Chişinău şi produce circa 15% din necesarul de energie electrică a țării.