mamaplus

Endometrioza, cea mai frecventă afecțiune la femei

-
//
15.01.2024

Potrivit OMS, una dintre cele mai frecvente afecțiuni feminine este endometrioza. Conform organizației, circa 190 de milioane de femei suferă de această patologie a uterului, în lumea întreagă, iar de curând francezii au dat undă verde testării în masă a populației pentru a depista boala. A fost inventată chiar și o metodă inovatoare pentru diagnostic.

mamaplus

Endometrioza este o boală cronică a uterului care afectează la nivel global 10% dintre femei. Aceasta este insuficient depistată și creează dereglări grave ale sănătății, iar durerile și infertilitatea fac deseori parte din manifestările bolii, transmite radiomoldova.md.

„Endotest” este denumirea unei noi metode de diagnosticare a endometriozei la femei.

Dacă anterior erau folosite analizele de sânge și metodele imagistice pentru a confirma boala, în prezent este propus un test rapid de salivă care sugerează prezența afecțiunii.

Saliva este analizată datorită unei tehnologii de inteligență artificială pentru a evidenția markeri ai afecțiunii, iar autorii metodei de cercetare asigură că testul oferă o specificitate de peste 85%.

Conform euronews.next, câteva zile în urmă, autoritățile franceze au decis utilizarea în masă a acestor tipuri de teste pentru a colecta cât mai multe informații despre eficiența lor.

Sperăm că tehnologia va fi aplicată și în Republica Moldova, astfel încât toate femeile să beneficieze de cele mai bune metode de screening și diagnostic.