mamaplus

Emilian Crețu a intrat în gura lumii după un dialog cu una dintre fetițele pe care le găzduiește

-
//
22.03.2022

Acum câteva zile, actorul Emilian Crețu a intrat în gura lumii după ce a întrebat o copilă „dacă și-a spălat păsărica”. Este vorba despre fiica unei familii de refugiați din Ucraina pe care Emilian o găzduiește în propria casă. Imaginile video au fost publicate de actor pe contul său de Instagram, iar ulterior urmăritorii săi s-au revoltat și au cerut intervenția organizațiilor de profil.

Prin urmare, Centrul Internațional „La Strada”, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) au semnat o declarație comună pe marginea acestui caz, în care subliniază faptul că „Discuțiile despre părțile intime ale corpului copilului nu sunt pentru divertisment”.

„Să nu uităm să găsim echilibrul dintre bunele intenții și riscul de a lăsa loc pentru interpretări greșite în legătură cu starea de bine a uneia dintre cele mai vulnerabile categorii sociale afectate de criza războiului, copiii.

Cazul interacțiunii dintre vloggerul Emilian Crețu și unul dintre copiii familiilor de refugiați pe care le-a adăpostit în propria casă a stârnit revolta și îngrijorarea multor concetățeni de-ai noștri și reprezentanți ai societății civile.

În contextul acestei situații, reiterăm importanța protecției tuturor copiilor de orice formă de abuz și asigurării unui spațiu sigur, chiar și în contextul unei crize umanitare masive”, se arată în declarația comună a ONG-urilor.

Grija față de copiii străini, inclusiv refugiați, trebuie să țină cont de limitele personale ale copilului

În orice context, dar mai ales în situații de stres pentru copii, reprezentanții ONG-urilor îndeamnă oamenii să depună tot efortul pentru a menține clare limitele cercului persoanelor de încredere pentru minori.

”Experții în domeniul protecției copilului pun accent pe menținerea unei distanțe corespunzătoare între copil și adulții pe care nu îi cunoaște, mai ales când este vorba despre un copil de vârstă mică. Tocmai din acest motiv, discuțiile unui adult străin cu un copil despre părțile intime ale corpului trebuie să rămână în zona tabu.

Iar publicarea unor astfel de discuții în mediul online, banalizarea lor sau, și mai grav, plasarea lor în zona divertismentului sau brandingului personal sunt exemple de comportament reprobabil, care pot distorsiona percepția copilului despre propriul corp, normalizând modele nesănătoase de educație sexuală a celor mici”, se mai arată în declarație.

Apel către părinți

Organizațiile semnatare ale acestei declarații vin cu un apel către toți părinții copiilor și adolescenților, mai ales în calitatea lor de refugiați aflați în situație de plasament temporar pe teritoriul țării noastre.

„Oricât de compleșitoare ar fi situația în care vă aflați, fiți atenți până unde permit persoanelor străine să-și manifeste grija și dorința de a vă ajuta pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră. Rămâneți vigilenți la orice schimbări bruște în comportamentul copiilor dumneavoastră. Pentru a raporta orice tip de încălcare a drepturilor copiilor, puteți suna la Telefonul Copilului - 116 111.”, au conchis reprezentanții ONG-urilor.