mamaplus

Elevii unui liceu din Chișinău, nevoiți să meargă pe carosabil pentru a ajunge la școală

-
//
19.09.2019

Drumul spre școală este o aventură dificilă și periculoasă pentru elevii unui liceu din capitală. Copiii sunt nevoiți să împartă strada cu șoferii după ce o altă școală, situată alături, și-a montat un gard. Astfel, drumul pe care îl foloseau ca să ajungă la liceu a dispărut. Indignați de situație sunt părinții care se tem pentru viața copiilor. Câțiva dintre ei s-au adunat în această dimineață în fața instituției și au cerut autorităților municipale să se implice.

mamaplus

Situația a apărut după ce, acum o lună, administrația liceului de alături a ridicat un gard, ce împrejmuiește tot terenul instituției. Până la apariția lui, pe aici veneau spre școală și copiii liceului Alecu Russo. Acum însă nu prea au pe unde să se deplaseze. Ar putea pe alături, însă porțiunea de drum este ocupată de mașinile parcate. Așa că, elevii sunt nevoiți să iasă pe carosabil:

„Totul e din cauza acestui gard. Anterior, mergeam pe acolo. Pe lângă acea școală treceam.” 

„E periculos dimineața. Unii șoferi merg chiar cu viteză mare și din urmă te… și copilul se sperie.”

Pentru că le este frică de siguranța copiilor, părinții îi petrec până la intrarea în liceu.

„Eu îmi aduc copilul chiar până la școală. Nu se știe cine poate să apărea de după colț.”

„Eu am doi copii, în clasa a V-a. Eu îi conduc până pe teritoriul școlii. Nu am încredere în șoferi. Trotuar nu-i, gard au construit chiar până la drum. Copiii, practic, nu au acces către școală.”

Femeile cred că o soluție ar fi ca autoritățile să închidă drumul pentru mașini, care, pentru a evita ambuteiajele de pe traseul principal în orele de vârf, trec chiar prin preajma liceului. Ele spun că au transmis deja o solicitare primăriei Chișinău.

Și directoarea liceului Alecu Russo așteaptă un răspuns de la autoritățile locale. Totuși, ea consideră că este nevoie de un trotuar.

„Din cuvintele lor, am înțeles că o parte de drum va fi închisă temporar, pentru a vedea cu va rula circulația. Să ne cheme la Primărie și să discutăm. Să se ofere o parte din teritoriu, de-a lungul drumului și liceul de-alături, Blaga. Să oferim câte un metru și să se se facă trotuar”, spune Lora Gîrleanu, directoarea liceului „Alecu Russo”.

De cealaltă parte, șoferii care se deplasează pe aici afirmă că nu încalcă nimic:

„Noi a mers pe aici deoarece nu am văzut niciun indicator pus. Daca era, aveam să respectăm.”

„Eu merg cum trebuie. Mergeți regulamentar? Așa înțeleg.”

„Anul trecut era foarte bine. Acest gard nu era. Copiii mergeau normal.”

Pretura sectorului Râșcani nu a oferit un comentariu la acest subiect.

Sursa: TV8.md