mamaplus.md

Elevii unui liceu din Capitală ar fi nevoiți să aranjeze și să strângă masa

-
//
18.01.2019

Elevii din clasele primare de la liceul „Mircea cel Bătrân” din Capitală ar fi nevoiți să pună bucate pe masă pentru ceilalți colegi. Asta susțin câțiva părinți, care mai spun că și mâncarea preparată nu ar fi de o bună calitate. Firma care pregătește bucatele neagă acuzațiile și susține că nu e de datoria ei să distribuie mâncarea elevilor.

mamaplus.md

Copiii spun că din clasa a doua sunt puși să aranjeze mâncarea pe masă. Angela Dumbrăveanu mărturisește că a aflat de la fiica sa, elevă în clasa a patra, că în fiecare zi este „de serviciu” la bucătărie.

„Ei obligă copiii să meargă să așeze masa, să strângă. Spun că nu au suficient personal. Asta nu înseamnă că pot fi exploatați copiii noștri.”, spune femeia.

„Copiii trebuie să meargă din timpul orelor și pierd material, și trebuie să aranjeze masa. Zilnic se duc câte doi copii și pun masa.”, mărturisește o altă mamă.

Potrivit asistentei medicale, școala nu are suficient personal, iar bibliotecara liceului ar fi cea care decide cine dintre elevi este de serviciu la cantină.

Pun pârjoala, bătuta cu mâna. Pun produse expirate, recent s-a întâmplat, iaurtul a fost cu mucegai. Scaunele și mesele sunt murdare. Pâinea de dimineață care nu e mâncată de clasele primare o dau adolescenților, plină cu unt sau tare.”, adaugă Angela Dumbrăveanu, mama unei eleve din clasa a patra.

„Când m-am dus să aranjez masa ele mi-au spus, na, ia o cârpă și șterge scaunele și mesele.” 
„Găsesc păr în mâncare și insecte, gândaci.”
„Lingurile sunt foarte murdare și în chifle sunt fire de păr.” 
„Azi nici nu mi-a pus pârjoala, la mine nu era. Odată când mi-a pus carne, era numai piele și os. Nu aveai ce mânca.”
, povestesc elevii.

De prepararea meniului în liceu este responsabilă Intreprinderea de Stat a Alimentației Publice „Bucuria-El”. Directorul acesteia susține că aranjarea bucatelor pe mese nu este de datoria lor. 

Copiii se plâng că la bufetul improvizat, care aparține tot întreprinderii municipale, primesc restul în covrigi.

„Eu asta nu pot să vă raspund, trebuie să vândă la pachet.”, spune Simion UNTILA, DIRECTOR IMAP „BUCURIA-EL”.

Potrivit protv.md, directoarea liceului nu a fost de găsit la birou și nici la telefon pentru a comenta situația. Șefa Direcției Educație, Rodica Guțu, spune că administrația întreprinderii care pregătește mâncarea pentru copii ar trebui să asigure și personal care să pună bucatele pe mese elevilor, iar copiii nu ar trebui să se ocupe de acest lucru.

Sursa: protv.md