mamaplus

Elevii unei școli primare scriu în genunchi și folosesc scaunele în locul meselor de scris

-
//
15.09.2020

O imagine șocantă face acum înconjurul internetului. La Genova, în Italia, copiii unei clase primare scriu în genunchi și folosesc scaunul drept masă de scris, în condițiile în care băncile promise de Guvern întârzie să sosească. Imaginea a devenit virală pe internet după ce a fost publicată de guvernatorul regiunii Liguria Giovanni Toti.

“Imaginea nu este demnă de o țară civilizată ca Italia”, scrie pe pagina sa de Facebook, guvernatorul regiunii Liguria,Giovanni Toți, care publică o fotografie în care copiii unei școli primare din Genova scriu în genunchi. O clasa întreagă în genunchi, întrucât băncile promise de ministerul educației întârzie să fie livrate. Și totuși, elevii trebuie să scrie, așa că folosesc scaunul pe post de masă.

“Inacceptabil”, adaugă guvernatorul Toti care trimite o scrisoare Direcției Școlare în care solicită să intervină. Circa 15.000 de bănci nu au sosit încă în școlile din Genova, iar mesajul alesului local către ministrul educației Lucia Azzolina este că nici elevii, nici profesorii și nici familiile acestora nu merită acest tratament după sacrificiile făcute în ultimele luni.

După ce imaginea a devenit virală pe rețelele de socializare și a fost preluată de întreaga presă italiană a intervenit directorul școlii respective precizând că băncile vor sosi chiar astăzi și a făcut un apel ca situația să nu fie instrumentalizată, scrie cotidianul Corriere della Sera.

Pentru peste 6 milioane de elevi din 8 anul școlar a început în Italia însă nu toate școlile erau pregătite. Lipsesc spațiile, băncile și profesori.

La Milano, câteva clase își țin cursurile în parcuri. La Torino, o parte din elevii Școlii Convitto Umberto I își vor ține lecțiile în următoarele 10 zile în biserica San Rocco în așteptarea noilor bănci. La deschiderea noului an școlar, directoarea școlii a spus că:”Școala noastră rămâne laică”.

Mii de probleme și pentru regiunea Lazio, scrie cotidianul Corriere della Sera:lipsesc 500 de săli de curs și 5000 de cadre didactice. La nivel național situația este de 10 ori mai gravă cu o carență de 50.000 de profesori.

Guvernul de la Roma a dorit reînceperea școlii pe cât posibil în prezență și doar în situații speciale cu o didactică la distanță. Efortul este însă uriaș, iar în șapte regiuni chiar imposibil, astfel încât reluarea cursurilor a fost amânată până spre sfârșitul lunii septembrie.