mamaplus

Elevii și studenții din Moldova care stau în carantină vor fi testați gratuit

-
//
11.10.2021

Elevii și studenții moldoveni vor putea reveni la ore în a 7-a zi după contactul cu o persoană confirmată cu infecția COVID-19, dacă vor prezenta un test PCR negativ. Ultimele decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică au fost prezentate astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu.

Prima modificare vizează regimul de carantină care este respectat de elevi și studenți, care se află în carantină, după contactul cu un caz confirmat cu COVID. În special, au fost incluse condițiile de încheiere înainte de termen a perioadei de carantină. 

Revenirea la ore cu prezența fizică, poate fi reluată după a 7-a zi, din data confirmării cazului pozitiv, pentru acei elevi studenți, care prezintă un rezultat negativ la test diagnostic pentru virusul sars-cov-2, realizat în ultimele 24 de ore. 

Până în prezent toți elevii se aflau în carantină pe parcursul a 14 zile, după aceste modificări care intră în vigoare de astăzi, elevii au posibilitatea să revină la a șaptea zi. 

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Educației, la ziua de 9 octombrie, în țară se aflau peste 11 mii de elevi în regim de carantină. Acești copii vor avea posibilitatea să revină mai rapid la studii. 

Testarea elevilor și studenților, cu scopul încheierii mai rapide a perioadei de carantină, se realizează gratuit, în cadrul instituțiilor medicale. 

O altă modificare aprobată de CNESP se referă la USMF "Nicole Testemițanu".

"În condițiile pragului de alertă Roșu, toate instituțiile de învățământ superior din Chișinău au fost trecute în regim online. Reieșind din faptul că USMF "Nicole Testemițanu" a reușit să atingă acoperirea vaccinală în rândul studenților de peste 95%, s-a aprobat permisiunea de a realiza activitățile de instruire cu prezența fizică în regim mixt, cu excepția cursurilor teoretice care vor fi realizate în continuare în regim online", a mai menționat Nicolăescu.