mamaplus

Elevii, mai activi decât dascălii în procesul educațional la distanță

-
//
14.04.2020

Doar 86% din profesorii din țară au fost implicați în procesul educațional la distanță în perioada 23-27 martie. Declarația aparține ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

Potrivit lui Igor Șarov, ceilalți dascăli nu au putut organiza lecțiile la distanță, așa cum au primit indicația de la Minister din motiv că nu au avut acces la internet, nu au avut la dispoziție un calculator sau nu dețin cunoștințele necesare pentru utilizarea calculatorului.

„Din numărul total de elevi, peste 99% au participat la procesul educațional la distanță și peste 86% din cadrele didactice. Printre barierele care au împiedicat procesul sunt: lipsa calculatoarelor, lipsa internetului și lipsa abilităților necesare pentru utilizarea calculatorului”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministrul spune că acești profesori și-au instruit discipolii prin telefon sau au fost înlocuiți cu alți dascăli. Respectiv, restanțe mari nu au fost înregistrate.

 „Organele locale de specialitate au identificat diverse soluții de depășire a situației. Astfel, în unele cazuri, informația a fost distribuită pe suport de hârtie, în altele, acești profesori au fost înlocuiți sau ajutați de colegii lor, iar unii s-au folosit de telefoane pentru a-i instrui pe copii”, adaugă Igor Șarov.

Respectiv, toți profesorii își vor primi salariile complete pentru luna martie, indiferent de gradul de implicare sau modul în care au desfășurat orele la distanță, spune ministrul Educației.

„Pe noi ne bucură că într-o perioadă atât de scurtă, din cele 1232 de instituții de învățământ din Republica Moldova, unde își fac studiile peste 329 de mii de elevi, în perioada 23-27 martie, în conformitate cu prevederile ordinului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu privire la continuarea la distanță a procesului educațional, a fost asigurată punerea în aplicare a cadrului normativ de referință”, a conchis ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministrul spune că zilele libere din săptămâna 30 martie - 5 aprilie au fost binevenite pentru sistemul educațional, deoarece a permis soluționarea problemelor care împiedicau desfășurarea procesului de învățământ la distanță.