mamaplus

Elevii din Moldova cer scutirea de tezele semestriale și pre-BAC pentru cei care cunosc limbile străine

-
//
19.11.2021

Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor cere ca elevii care dețin certificate internaționale de cunoaștere a limbilor străine să fie scutiți de tezele semestriale și pre-BAC. În acest sens a fost elaborată o petițe de către elevii clasei a 12-a, iar Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor a decis să susțină această inițiativă și să transmită mesajul petiției către toți elevii din țară.

Conform Biroului Național de Statistică, în anul 2021 aproximativ 242 600 de elevi din Republica Moldova învață la școală limba engleză, iar 105 200 – învață limba franceză. Acest fapt a atras atenția în rândurile elevilor din sistemul educațional general secundar, care sunt obligați să efectueze, în clasa a 12-a, prima teză semestrială la limba engleză/franceză, pre-BAC-ul cât și examenul de bacalaureat propriu-zis.”

Din perspectiva elevilor, motivele acestei petiții sunt:

  • profesorii sunt suprasolicitați la realizarea acestora și la verificarea unei abundențe de lucrări (tezele semestriale și pre-BAC);
  • tezele/pre-BAC-ul la limbă străină sunt doar un examen adăugător care îngreunează elevii, iar certificatele internaționale demonstrează nivelul corespunzător de cunoaștere al limbii.

„Tinerii din Republica Moldova întâmpină impedimente când vine vorba de examenele de bacalaureat, chiar dacă acesta este cel mai important examen din întreg circuitul educațional. Aceste examene ne asigură un viitor, pentru că în prezent cunoașterea unei limbi străine este un lucru necesar. Elevii aleg, respectiv, să își asigure o notă bună din timp, apelând la cursuri care oferă predarea limbilor străine la nivel internațional. Această petiție ajută elevii, care au posibilitatea, în acest mod, să își concentreze atenția pe celelalte două teze semestriale” , afirmă Cristian Vizir, președintele Rețelei Naționale a Consiliilor Elevilor.