mamaplus

Elevele din România ar putea primi la școală absorbante gratuite

-
//
13.12.2021

După modelul Scoției, și în școlile din România, ar putea fi distribuite, gratuit, produse de igienă intimă pentru eleve. O propunere legislativă, prevede ca fetele din medii defavorizate să primească în fiecare lună tichete cu care să își cumpere produsele de care au nevoie. Pe lângă aspectul financiar, psihologii atrag atenția că este foarte important ca discuțiile despre igiena intimă să pornească în familie.

În România sunt cel puțin un milion de fete și femei care nu își permit să cumpere produse de igienă intimă sau nu au acces la informațiile necesare ca să se poată îngriji cu demnitate și în siguranță.

Astfel de produse de îngrijre intimă ar putea fi găsite gratuit în școli, potrivit unei inițiative legislative. Pentru început însă, elevele din familii defavorizare vor primi câte un tichet social în valoare de 15 RON lunar, chiar și atunci când sunt în vacanță.

Scoția a devenit anul trecut prima țară din lume care oferă gratuit produse de igienă pe care femeile le pot găsi în spații publice precum centre comunitare, cluburi sau farmacii. Iar în New York și Noua Zeelandă, toate școlile și facultățile sunt dotate cu astfel de produse pentru eleve și studente.