mamaplus

Electrocasnice care îți triplează factura la curent. Cum reduci consumul

-
//
15.09.2022

Comparativ cu anii trecuți, facturile de energie electrică au crescut exagerat. Ăsta este motivul pentru care, mulți oameni caută metode pentru a reduce consumul, pentru a plăti mai puțini bani. Iată ce recomandă specialiștii, care au efectuat de-a lungul timpului o mulțime de studii prin care să găsească soluții pentru reducerea consumului de energie.

Aparatele electrocasnice care îți triplează factura la curent

Directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice din România, Andrei Orban, spune, că aproximativ 70% din costul facturii la energie electrică provine de la electrocasnicele dintr-o gospodărie.

Printre cele mai costisitoare surse de energie electrică se numără:

  • Aerul condiționat - aproximativ 25% din costul unei facturi, dacă e folosit pentru încălzirea locuinței iarna;
  • Frigiderul - 14%;
  • Boilerul electric - 14-15%;
  • Mașina de spălat rufe - 10-12%.

„Durata medie de viață a unui echipament electrocasnic este undeva între 10 și 15 ani. Deci, din cauza puterii relativ scăzute de cumpărare, produsele rămân mult mai mult în exploatare în gospodării. Tocmai de aceea, eficiența energetică nu pătrunde atât de repede (în gospodăriile românilor, n.r.), de unde și consumul crescut de electricitate”, a explicat Andrei Orban.

Potrivit unei analize bazate pe mai multe surse din industria de profil, aparatele frigorifice noi, eficiente energetic (clasa energetică A+ şi peste), înregistrează economii semnificative faţă de aparatele vechi de 5 până la 15 ani. Consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi sunt cu 30 – 80% mai mari, în funcţie de vechimea acestora, comparativ cu consumul echipamentelor noi.

Sfaturi pentru a economisi energia frigiderului

  • Ventilație mai bună în spatele frigiderului - pentru a reduce consumul de energie al frigiderului, asigurati-va ca exista un spatiu de minim 10 cm in spatele frigiderului:
  • Păstrarea curată a bateriei condensatorului frigiderului - curățarea se poate face cu un aspirator sau cu o suflantă de aer.
  • Nu puneți niciodată alimente fierbinți în frigider;
  • Setati temperatura termostatului frigiderului la setarea recomandata de producator;
  • Asezați-l departe de căldură - multe frigidere sunt îndesate între dulapurile de perete, ceea ce poate crește consumul de energie;

Alte sfaturi pentru reducerea energiei

Alte sfaturi de reducere a consumului de energiei electrică - pe lângă cumpărarea de produse electronice și electrocasnice din gama superioară a eficienței energetice - sunt:

  • cumpărarea de becuri economice, care sunt eficiente energetic;
  • evitarea obiceiului de a lăsa becurile aprinse în camerele nefolosite;
  • electrocasnicele care nu sunt esențiale să fie scoase din priză la plecarea în concedii sau pe perioade mari de timp.

Costuri amortizate după câteva luni

Uniunea Europeană a introdus începând cu 1 martie 2021 noi clase energetice, cum ar fi A+, A++ sau A+++, pentru a-i ajuta pe cetățenii europeni să aleagă în cunoștință de cauză și să reducă facturile la energie.

„Eticheta energetică inițială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei, o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societățile au fost motivate să investească în cercetare și dezvoltare”, transmitea atunci comisarul pentru energie, Kadri Simson.

De exemplu, un frigider din clasa energetică A+++ poate consuma cu 60% mai puțină energie electrică decât un frigider din clasa A, cumpărat în urmă cu zece ani, spune Andrei Orban.

Însă un produs cu o clasă energetică mai ridicată presupune costuri în plus din buzunarele oamenilor. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, îi îndeamnă pe aceștia să vadă cumpărarea unor astfel de produse prin prisma amortizării costurilor pe termen lung.

„În momentul în care cumpărăm un produs care are o eficiență energetică mai mică versus un produs ce ne poate scădea consumul între 30% și 40% la prețul de cost al curentului de astăzi, s-ar putea ca în 6-8 luni de zile să-l amortizăm”, a declarat Mierlea pentru Europa Liberă. „Iar dacă acel produs îl ținem peste trei ani – chiar cinci ani – chiar o să avem un câștig semnificativ”, a continuat el.

SURSA: spynews.ro, romania.europalibera.org