mamaplus

Ecaterina Mititelu vorbește despre semnele care arată că copilul sau omul matur are autism

-
//
04.12.2023

Ecaterina Mititelu este originară din Republica Moldova. Ea a emigrat în Israel și s-a căsătorit cu un israelian.

mamaplus

Terapeutul comportamental Ecaterina Mititelu a povestit, în cadrul unui interviu pentru Unu Noaptea, despre copilul ei cu autism și cum a început să-i ajute pe părinții care se confruntă cu aceeași problemă, transmite Știri.md.

A trecut prin multe lupte interioare. Din cauza provocărilor, ea și soțul său au fost pe cale să divorțeze. Ecaterina povestește cum a aflat că copilul ei e autist.

„Eu eram în zona asta de psihosomatică. Gândim pozitiv, totul este bine, nu este nimic rău, copilul meu este sănătos. Asta nu are nicio legătură până la urmă. Până când tatăl soțului meu, care are 90 de ani, a observat în ochii copilului meu ceva diferit. Eu nu pot să zic că nu am observat. Dar încercam să găsesc orice motiv ca să demonstrez că copilul meu e absolut normal. Soțul meu avea unele suspiciuni, dar când a auzit ce i-a zis tatăl său, imediat a făcut programare la medic. Noi am mers acolo și le-am povestit totul specialiștilor. După câteva întâlniri cu specialiștii, care a durat undeva o lună, mi-au zis că copilul meu este cu autism. Soțul meu a început să plângă. Mie nu îmi venea să cred și nu am avut nicio reacție”, a spus Ecaterina.

Femeia a enumerat câteva semne care arată că copilul sau omul matur are autism:

- Întârzieri în comunicare, vorbește diferit sau vorbește lucruri fără sens.

- Copilul nu indică cu degetul până la un an.

- Procesarea senzorială (văz, auz, căldură, frig), în general ei au diferențe în procesarea senzorială, când este suprasolicitat este nervos, agresiv.

- Nu sunt înțelese regulile sociale sau normele sociale.

- Evită sau respinge contactul fizic.

- Se simte bine singur.

Ecaterina Mititelu face consultații și ajută părinții din experiența ei.

„Eu trebuie să învăț copilul ceva și să înlocuiesc ceva dificil cu o abilitate de care are el nevoie”, a spus terapeutul.