mamaplus

După revenirea elevilor în școli, ANSP prognozează o creștere de cazuri

-
//
08.02.2022

Directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, susține că revenirea la studiile cu prezență fizică ar putea mări numărul infectărilor noi cu COVID-19. Directorul ANSP afirmă că cele două săptămânii de studii la distanță „au scăzut din intensitatea procesului epidemic”, însă revenirea copiilor în sălile instituțiilor de învățământ ar putea avea un efect invers.

„Considerăm că trebuie să respectăm în continuare măsurile de protecție, deoarece revenirea în școli poate intensifica procesul epidemic și o să vedem probabil săptămâna viitoare o creștere a incidenței.

Copiii petrec timpul împreună, este suficient să fie o persoană infectată pentru a-i infecta și pe restul. Ceea ce ne face să credem că săptămâna viitoare va fi înregistrat un număr mai mare de cazuri.

Să nu uităm că apariția simptomelor clinice se atestă la două zile de la infectare, prin urmare un copil poate nici să nu cunoască că s-a îmbolnăvit și să se prezinte la ore. Respectiv, este probabilitatea foarte înaltă că va crește incidența. Părerea mea personală, ar fi fost bine să mai așteptăm cel puțin o săptămână, dar este procesul didactic care tot are legile și necesitățile sale”, a declarat Nicolae Jelamschi.

Procesul educațional în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal publice și private a revenit la orele cu prezența fizică de luni.

Cu un anunț în acest sens a venit anterior Ministerul Sănătății, după ce, la data de 20 ianuarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a propus trecerea școlilor online, în contextul în care numărul copiilor infectați cu COVID-19 a crescut.

ANSP a susținut atunci decizia de a trece la studiile online. „Nu putem aștepta până se îmbolnăvește cineva și după să închidem clasele”, a menționat Jelamschi.