mamaplus

Dr. Mihai Craiu, despre redeschiderea școlilor: „Copiii reprezintă sub 0,1% din totalul deceselor de COVID-19”

-
//
11.08.2020

Trimitem sau nu trimitem copiii la școală? Unii dintre părinți sunt deja hotărâți că își vor trimite copiii la școală, însă alții nu știu care ar putea fi cea mai bună variantă. Medicul Mihai Craiu sfătuiește părinții să-și trimită copiii la școală, aceasta fiind cea mai bună decizie pentru toată lumea.

„Frica ne determină să luăm decizii pripite sau eronate. Înainte de a decide ce este de făcut ar trebui să ne uităm la fapte”, scrie Mihai Craiu pe Facebook.

El vine cu următoarele concluzii, în urma studiilor:

  • Copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID-19, pe plan mondial;
  • Copiii fac deseori forme ușoare de COVID-19, având un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decât al unui adult (8 la 100.000 de copii față de 164,5 la 100.000 de adulți);
  • Copiii reprezintă sub 0,1% din totalul deceselor atribuibile SARS-CoV-2. Singura complicație gravă a bolii, așa numitul PIMS-TS sau MIS-C (sindromul inflamator multisistemic sau Kawasaki-like) a produs în SUA 10 decese la copil, la o populație de 17 ori mai mare decât a României. În contextul unui număr de 5.000.000 de bolnavi confirmați;
  • Copiii mici, de grădiniță sau de școală primară, sunt infectați cu noul coronavirus de 2 ori mai rar decât adulții, în fața acelorași condiții de transmitere comunitară și nu transmit la fel de ușor boala către alte persoane.

Medicul Mihai Craiu îi sfătuiește pe părinți să exerseze cu cei mici spălatul corect pe mâini și purtarea măștii. Tot el mai spune că „nu este neapărat purtarea unei măști chirurgicale, ci poate fi o bandană, o bentiță mai lată, un model de fular sau un batic colorat.”

„În timpul iernii aproape toți copiii sunt duși la grădiniță sau în parc cu fularul la gură. Am putea face acest exercițiu cu orice copil având vârsta mai mare de 2 ani. Doar sub 2 ani este interisă purtarea măștii”, adaugă Mihai Craiu.