Două universități din Moldova nu au avut niciun candidat, iar altele au rămas cu mii de locuri neacoperite

Două universități din Moldova nu au avut niciun candidat, iar altele au rămas cu mii de locuri neacoperite

-
//
08.09.2017

Studenții nu-și mai doresc studii la noi în țară. Aceștia preferă universitățile din străinătate. În acest an, mii de locuri de studii la licență și masterat au rămas neacoperite.

Două universități din Moldova nu au avut niciun candidat, iar altele au rămas cu mii de locuri neacoperite

La două universități nu s-a înscris niciun candidat, iar altele două au prelungit concursul de admitere până la data de 9 septembrie.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Transporturi, Informatică și Comunicații și Academia de Pictură Stati-ART s-au retras din procesul de admitere, din lipsă de candidați. Iar Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice și Institutul de Științe ale Educației au solicitat să fie prelungit concursul de admitere până la data de 9 septembrie.

În același timp, la licență au rămas neacoperite 702 de locuri cu finanțare bugetară şi 3274 de locuri cu taxă, iar la master au rămas neacoperite 1044 de locuri cu taxă.

În sesiunea 2017, admiterea în învățământul superior s-a organizat în 18 instituții de învățământ de stat și 11 instituții private la 165 de specialități la Ciclul I – studii superioare de licență și la cca 500 de programe la Ciclul II - studii superioare de master.

În total, planul de înmatriculare pentru acest an prevedea 15 084 de locuri, dintre care 4 931 de locuri cu finanțare bugetară şi 10 153 de locuri prin contract cu achitarea taxei de studii, inclusiv 2 300 pentru instituții private.

Astfel, au fost înmatriculate la studii superioare de licență 11108 de persoane, respectiv 86% fiind înmatriculate în instituțiile publice, iar 14% în cele private. Planul de admitere la studii superioare de licență a fost realizat în volum de 74%.

La studii superioare de master au fost înmatriculate 5177 de persoane, din care 92 %au fost înmatriculate în instituțiile publice, iar 8% în cele private. Planul de admitere la studii superioare de master a fost realizat la 84%.

Cel mai mare concurs la locurile bugetare s-a înregistrat la specialitățile:Drept (18 cereri / 1 loc); Finanțe  (15 cereri / 1 loc); Jurnalism și procese mediatice (14 cer/1 loc); Contabilitate (12 cereri / 1 loc); Tehnologii informaționale şi comunicaționale (4 cereri / 1 loc); Arhitectură (4 cereri /1 loc); Tehnologia și managementul alimentației publice (3 cereri /1 loc), etc.

Cele mai multe locuri bugetare neacoperite în sesiunea curentă de admitere au rămas la specialitățile din domeniile de formare profesională: Ştiinţe ale educaţiei; Ştiinţe umaniste; Ştiinţe fizice; Matematică și statistică; Tehnologii de fabricare și prelucrare.

Sursa: Mamaplus.MD