mamaplus

Două gemene siameze, unite în spatele craniului, au fost separate la vârsta de un an

-
//
06.09.2021

Medicii din Israel au efectuat o operație chirurgicală extrem de dificilă și foarte periculoasă. Două fetițe gemene siameze care erau unite în zona craniană, în spatele capului, au fost separate la vârsta de un an după efectuarea unei proceduri complexe, relatează BBC.

Operația a durat 12 ore și a fost realizată la Centrul Medical Soroka în orașul Beersheba, săptămâna trecută. Pregătirea ei, însă, a durat luni de zile și a inclus folosirea de grefe de scalp pentru ambii copii.

Potrivit medicilor, gemenele se recuperează bine, iar starea lor de sănătate este în afara oricărui pericol.

„Respiră și mănâncă singure, fără probleme”, a declarat Eldad Silberstein, șeful departamentului de chirurgie plastică de la spital.

Acest tip de operație a fost efectuat în premieră în Israel. La nivel mondial, acest tip de operație s-a mai realizat doar de 20 de ori.

Cu luni înainte de a începe intervenția chirurgicală, pungi de silicon gonflabile au fost introduse sub piele și au fost umflate periodic pentru a întinde pielea. Pielea nou formată în urma acestei proceduri a fost apoi folosită pentru a le acoperi capetele după separare. În cadrul pregătirii au fost realizate inclusiv modele 3D ale copiilor pentru a simula dificila procedură.

Fetele, născute în august 2020, sunt sănătoase și se preconizează că după recuperare vor avea parte de vieți complet normale.

mamaplus