mamaplus

Două copile, exploatate sexual de pretinșii iubiți: Ce riscă inculpații

-
//
04.07.2024

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la 15 și 16 ani de închisoare a doi tineri pentru exploatarea sexuală în 2018, la Chișinău, a două adolescente dintr-un Centru de plasament temporar al copiilor în situație de risc.

mamaplus

Potrivit PCCOCS, tinerii cu vârstele de 27 și 30 de ani sunt originari din raioanele Orhei și Fălești, iar cu adolescentele au făcut cunoștință la Chișinău, transmite Știri.md. 

S-a stabilit că tânărul de 30 de ani a făcut cunoștință cu adolescenta de 15 ani în vara anului 2018, știind că aceasta presta servicii sexuale, în baza anunțurilor pe o platformă de Internet, după ce părăsise Centrul de plasament (în care a fost încadrată ca urmare a evadărilor de acasă și certurilor cu părinții). 

La scurt timp, aceasta i-a făcut cunoștință cu o altă minoră, de 16 ani, venită din același Centru (orfană de mamă, cu tată decăzut din drepturi părintești ulterior), cu care al doilea inculpat pretindea și el că ar forma un cuplu, dar care și ea presta servicii sexuale clienților contra plată.

Este de menționat faptul că ambele fete au avut încercări de a-și pune capăt zilelor, încă în perioada aflării în Centrul de plasament.

Astfel, cei doi au organizat închirierea unor apartamente, unde adolescentele locuiau și prestau servicii sexuale contra 500-1.000 de lei per client. Totuși, banii le reveneau tinerilor și, atunci când adolescentele refuzau să continue prestarea serviciilor sexuale, cei doi insistau că ar avea nevoie de bani pentru achitarea datoriilor acumulate.

Într-o astfel de situație, minora de 16 ani i-a scris fratelui său, care muncea în Portugalia. Acesta a înregistrat apelul cu sora lui și a sesizat autoritățile, care i-au reținut ulterior pe cei doi indivizi.

După ce a luat cunoștință cu probele procurorilor PCCOCS, tânărul de 30 de ani a decis să se căsătorească cu minora de 15 ani. Acest lucru, însă, nu a constituit un motiv pentru aplicarea unei pedepse mai blânde de către instanța de judecată. Totuși, până la devenirea definitivă a sentinței, cei doi beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. 

În privința ambilor a fost aplicat arestul preventiv după reținerea lor la finele lui 2018. Ambii inculpați în acea perioadă erau fără serviciu, iar primul din ei a fost condamnat anterior pentru huliganism (cu suspendarea executării pedepsei cu închisoarea) și furt la 3,4 ani închisoare, iar acum este vizat și într-un dosar pentru escrocherie. Durata examinării dosarului de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, ține de schimbarea a două complete de judecători, din motivul transferului unor judecători la alte instanțe.