mamaplus

Doctorul familiei: Efectele consumului de alcool în timpul sarcinii

-
//
20.03.2024

Cu siguranță știm sau am auzit cel puțin o dată în viață că alcoolul este contraindicat în sarcină. Care sunt efectele consumului de alcool asupra fătului aflați din rubrica „Doctorul familiei”.

mamaplus

Alcoolul în sarcină este un factor major de risc pentru copiii care urmează să se nască, transmite radiomoldova.md.

Într-un mod mai explicit, dacă mama bea alcool… același lucru îl face și fătul, iar substanța poate provoca grave consecințe de dezvoltare.

Conform webmd.com, copiii supuși alcoolului în perioada de sarcină a mamei pot avea anomalii cardiace, renale sau ale scheletului osos. În plus, s-a observat că, pe măsură ce cresc, copiii prezintă deficiențe de învățare, un IQ scăzut, dereglări de memorie, concentrare sau atenție. La toate aceste manifestări se mai adaugă hiperactivitatea sau problemele de somn.

Simptomele expunerii fetale la alcool tind să se agraveze pe măsură ce persoana crește.

Copilul pur și simplu nu posedă încă un ficat funcțional atunci când se află în burta mamei și, respectiv, nu poate metaboliza alcoolul, iar acesta circulă în organism și afectează numeroase organe.

Parturientele, de asemenea, pot suferi în urma consumului de alcool. Pierderea sarcinii, complicațiile în timpul nașterii, defectele copilului sunt doar o generalizare a manifestărilor nedorite ce pot avea loc.

Evitați consumul de alcool în sarcină și adresați-vă unui ginecolog-obstetrician sau medicului de familie dacă suspectați anumite patologii și dereglări.