mamaplus

Doar 2% dintre pasageri au achitat călătoria în transportul public cu cardul

-
//
25.10.2021

Se pare că taxarea electronică nu este pe placul pasagerilor din Chișinău. Doar aproape 2% dintre aceștia au achitat cu cardul bancar, cu smartphone-ul sau orice alt dispozitiv cu datele cardului pentru călătorie. Deși spun că este o metodă comodă, oamenii preferă să achite ca înainte.

Taxatorii susțin că s-au obişnuit deja să poarte şi banii, şi terminalul, însă doritori de a utiliza plata electronică sunt puțini.

Şeful interimar al Direcției transport a Capitalei, Vitalie Mihalache, spune că din cauza pandemiei, dar şi pentru a obişnui călătorii cu noua modalitate de achitare, perioada de testare a proiectului a fost prelungită până în martie anul viitor.

"Atât timp cât avem o experiență acumulată de zeci de ani de zile, clar că oamenii sau călătorii vor alege să meargă pe aceeaşi procedură. Dar, atât timp cât toate urbele din lume trec la sistemul de plată electronică, inclusiv la tichetul preplătit, clar că şi noi urmează să facem un pas înainte şi să trecem transportul public la o nouă etapă de dezvoltare.", afirmă Vitalie Mihalache.

Proiectul sistemului de taxare electronică în transportul public municipal a fost lansat în martie, pe șase linii de troleibuze din Capitală.

În aceste unități de transport, timp de jumătate de an, au fost efectuate aproximativ 200 de mii de plăţi cu cardul şi în jur de un milion de achitări cash. În prezent, 96 de troleibuze din Chişinău sunt dotate cu terminale de plată.