Directoarea care a lovit trei elevi s-a ales doar cu o amendă

Directoarea care a lovit trei elevi s-a ales doar cu o amendă

-
//
17.01.2018

O fostă profesoară de limba rusă din cadrul Gimnaziului din satul Mihalaşa, raionul Teleneşti, tot ea şi directoarea respectivei instituţii de învăţămînt, s-a ales doar cu o amendă, după ce ar fi lovit trei elevi în cap.

Directoarea care a lovit trei elevi s-a ales doar cu o amendă

Aceasta va plăti 17 mii de lei și nu va avea dreptul să ocupe funcții în domeniul învățămîntului timp de 5 ani. Verdictul a fost dictat după ce Procuratura din Teleneşti a demonstrat vinovăţia acesteia de comiterea tratamentului inuman şi degradant.

Potrivit anchetei, profesoarea, în perioada anilor 2014-2015, în timpul orelor de limbă rusă, a lovit de mai multe ori peste cap şi a folosit constant replici jignitoare faţă de trei elevi din clasa a V-a. În acest mod, profesoara a decis să-i pedepsească pe cei trei pentru că nu şi-au făcut temele pentru acasă, acţiuni care au avut loc în prezenţa colegilor de clasă. Într-un alt caz, inculpata i-a impus pe cei trei minori să execute cîte o mie de genuflexiuni - efort fizic de intensitate exagerată, care a generat surmenajul excesiv al copiilor vizaţi, cauzîndu-le febră musculară cu rigiditatea muşchilor şi edem al coapsei.

Potrivit procurorilor, prin aceste acţiuni, inculpata le-a umilit elevilor demnitatea, le-a provocat intense dureri fizice şi suferinţe psihice, care reprezintă tratamente inumane şi degradante.

Cazul a ieşit la iveală după ce unul dintre elevi le-a povestit părinţilor despre cele întîmplate, aceştia depunînd o plîngere la Procuratură, imediat fiind iniţiată o cauză penală pe acest fapt. Fiind audiat în condiţii speciale, minorul a declarat că nu a fost unicul copil umilit, ci împreună cu încă doi colegi.

La demersul procurorilor, în anul 2015, profesoara a fost suspendată din funcţie, după care ea a părăsit teritoriul Republicii Moldova, fiind anunţată în căutare generală. În vara anului trecut, femeia a revenit în ţară, procurorii reluînd urmărirea penală şi demonstrînd vinovăţia ei.

Sentinţa este cu drept de atac.

Sursa: NOI.md