Dezastru în școlile din țară: Elevii din Cigârleni mănâncă pe coridoare şi merg la bibliotecă într-o fostă toaletă

Dezastru în școlile din țară: Elevii din Cigârleni mănâncă pe coridoare şi merg la bibliotecă într-o fostă toaletă

-
//
05.09.2017

Fără şcoală în noul an de studii. Peste 200 de elevi din satul Cigârleni, raionul Ialoveni, se înghesuiesc în grădiniţa din localitate pentru a face ore, merg la biblioteca amenajată în fostul spaţiu destinat pentru toaletă şi mănâncă pe coridoarele instituţiei. Acum trei ani, aceştia au fost nevoiţi să părăsească clădirea veche a gimnaziului, care era într-o stare avariată. Tot atunci, au început lucrările de construcţie a noii şcoli, care au fost stopate din lipsă de bani.

Dezastru în școlile din țară: Elevii din Cigârleni mănâncă pe coridoare şi merg la bibliotecă într-o fostă toaletă

Elevii gimnaziului din Cigârleni împart grădiniţa din localitate împreună cu alţi 80 de micuţi de vârstă preşcolară. Copiii fac ore în 6 dormitoare care au fost reamenajate în săli de clase. 

"Copiii nu au unde să se plimbe, să se joace. Nici nu mai vorbesc de cantină, de sală sportivă, festivă", a spus Petru Ţurcanu, directorul gimnaziului din Cigârleni.

Elevii învaţă în două schimburi, iar cei mici pleacă de la ore aproape noaptea. Pentru că îşi petrec aproape toată ziua la şcoală, copiii sunt hrăniţi de două ori în zi într-o cantină amenajată chiar pe coridorul instituţiei. 

"Aici sunt 30 de metri pătraţi. Unde iau masa concomitent 40 de copii. Pervazul, serveşte şi ca loc de scaun. Pentru că două rânduri de scaun nu ne putem permite să punem, ne lipsim de trecere", a explicat Ţurcanu.

Elevii nu au parte nici de bibliotecă iar în lipsă de spaţiu, cărţile sunt păstrate într-o fostă toaletă.

"Păstrăm cărţile aici, şi în celălalt viceu păstrăm manualele şi literatura biletristică. Situaţia este critică", a menţionat directorul gimnaziului din Cigârleni.

"E un metru 60 pe patru. Care e puţin mai voluminos, nu-şi poate alege cartea", a declarat Alexandra Pletosu, bibliotecară.

Copiii spun că le este greu să înveţe în astfel de condiţii:

"Noi stăm într-o şcoală cu două coridoare, în care unul este chiar cancelaria. Asta-i imposibil".

"În clasă, încăpem, mai punem nişte bănci, şi încăpem toţi elevii. E greu, da care doreşte să înveţe, învaţă".

Lucrările de construcţie a noii şcoli au început încă în anul 2014, în acest scop fiind alocate 10 milioane de lei. Peste doar câteva luni au fost stopate din lipsă de bani. De atunci, pe şantier nu s-a mai făcut nimic. Noua şcoală a rămas doar cu pereţii ridicaţi, iar pentru a termina construcţia e nevoie de încă aproximativ 17 milioane de lei.

Potrivit primarului localităţii, în acest an, Consiliul Raional Ialoveni a alocat aproape 3 milioane de lei pentru construcţia acoperişului. 

"Undeva peste o săptămână, reluăm lucrările de construcţie şi anume acoperişul. Dacă punem acoperişul, deja putem spune că am salvat clădirea", a precizat primarul satului Cigârleni, Grigore Duplavă. 

"Suntem în identificarea sursei. Avem discuţii cu guvernul, avem discuţii cu partenerii noştri de dezvoltare, cu judeţele cu care suntem înfrăţiţi. Sper ca la anu să avem măcar o bună parte din sursa dată", a conchis preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dumitriu.

Noua instituţie de învăţământ este prevăzută pentru 320 de elevi.

Sursa: publika.md