De Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată pe 7 aprilie cu genericul „Învinge diabetul”, Compania Naţională de Asigurări în Medicină atenţionează populaţia că această maladie poate fi prevenită prin adoptarea unui mod sănătos de viaţă, care se bazează pe alimentaţia variată şi echilibrată, activitatea fizică, respectarea regimului de odihnă şi somn, controlul nivelului de stres, evitarea deprinderilor dăunătoare.
Tratamentul persoanelor cu diabet zaharat, inclusiv al celor neasigurate, este acoperit financiar de CNAM în cadrul asistenţei medicale urgente şi primare. Persoanele asigurate beneficiază de servicii gratuite şi la nivel de ambulatoriu, asistenţă spitalicească, servicii medicale de înaltă performanţă, îngrijiri la domiciliu.
Accesul la tratament şi supravegherea bolnavilor de diabet sunt asigurate de medicul de familie şi endocrinolog, care prescriu reţete compensate pentru medicamentele antidiabetice în pastile şi injecţii. Preparatele respective sunt compensate integral, inclusiv pentru persoanele neasigurate. Pe parcursul anului trecut, de aceste medicamente au beneficiat gratuit peste 80 de mii de persoane.
Volumul de mijloace financiare alocate pentru antidiabeticele compensate a constituit, în 2015, peste 97 milioane de lei, cu aproape 32 de milioane mai mult decât în anul precedent. Costurile acestora deţin cea mai mare pondere (33,55% - în 2015) în structura cheltuielilor pentru medicamente compensate.
Totodată, în 2015, au fost majorate de peste două ori cheltuielile din fondurile AOAM pentru analogii de insulină umană şi au atins suma de 10 milioane 280 mii de lei.
Alte în jur de 42 milioane de lei au fost alocate pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă în cadrul asistenţei medicale primare în ceea ce priveşte prevenirea, depistarea precoce şi supravegherea diabetului zaharat.
Acţiuni de prevenire şi depistare precoce a diabetului zaharat sunt desfăşurate şi în cadrul campaniei de promovare a modului sănătos de viaţă cu genericul „Spune DA pentru SĂNĂTATEA TA!”, organizată anual de CNAM.