mamaplus

Decis. Din 1 decembrie vom plăti mai mult pentru lumină

-
//
30.11.2022

Din 1 decembrie vom plăti mai mult pentru lumină. La solicitarea Premier Energy și Furnizarea Energiei Elecrice Nord, ANRE a decis astăzi majorarea tarifelor la energia electrică.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat, în această dimineață, noile tarife la energia electrică. Astfel, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor plăti pentru energia electrică 5,91 lei/kWh, în comparație cu 4,77 lei/kWh, cât este în prezent, cu un leu și 14 bani mai mult. Iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord, din 1 decembrie vor achita pentru lumină cu 87 de bani mai mult decât acum. Astfel noul tarif aprobat este de 5,6 lei/kWh, comparativ cu 4,81 lei/kWh, cât este în prezent.

Operatorii de pe piață argumentează necesitatea acestor scumpiri prin faptul că prețurile medii de furnizare a energiei electrice sunt mult mai mari decât tarifele actuale, s-au majorat costurile de distribuție și sunt acumulate deficite tarifare. Atât Premier Energy, cât și FEE-Nord nu au avut obiecții față de hotărârile aprobate de ANRE. În timpul ședinței, în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Partidul Politic Șor a organizat un protest împotriva scumpirilor tarifului la energie. Oamenii acuză guvernarea de scumpirea prețurilor și cer demisia acesteia.

Amintim că aceasta este a cincea ajustare a prețurilor la energia electrică din acest an. Ultima scumpire a avut loc pe data 4 noiembrie. Atunci, pentru consumatorii casnici ai Premier Energy a fost aprobată o scumpire de 1,62 de lei/kWh, iar pentru cei ai companiei Furnizarea Energiei Electrice Nord - o majorare de 1,6 de lei/kWh.