mamaplus

De ce în unele școli din Chișinău nu s-a revenit la lecțiile obișnuite de 45 de minute? Explicația oficialilor

-
//
30.09.2020

Chiar dacă în perioada stării de urgență, când instituțiile de învățământ din țară și-au sistat activitatea, elevii au studiat online, unii dintre ei au nevoie totuși de recapitulare. Asta spun reprezentanții Ministerului Educației, care menționează că acesta ar fi unul dintre motivele pentru care s-a decis să se revină la durata obișnuită a unei ore academice, de 45 de minute. Totuși, această schimbare nu a fost introdusă deocamdată în toate școlile din țară.

Secretara de stat al Ministerului Educației, Natalia Grîu afirmă că în unele localități din țară instituțiile de învățământ cu un număr de elevi mai mic, au revenit deja la durata obișnuită a unei ore de 45 de minute. Pe de altă parte, viceprimara capitalei, Angela Cutasevici susține că la Chișinău în unele școli orele rămân deocamdată cu o durată de 30 de minute.

„În Chișinău nu este posibil să aplicăm chiar de azi această decizie. Acolo unde sunt mai puțini elevi în școală și învață într-un singur schimb vor fi de azi. Dar acolo unde există mai multe modele, atunci este dificil să aplicăm această prevedere”, a menționat Cutasevici. 

Cutasevici a mai a spus că probabil, motivul pentru care s-a revenit la durata obișnuită a unei ore academice, ar fi pentru a nu crea confuzii de salarizare a profesorilor. Lucru acesta a fost infirmat de Ministerul Educației.

„Decizia a fost luată probabil reieșind din demersul Ministerului Educației. Nu vă pot spune cu exactitate care a fost motivul, dar știu că a fost anumite discuții privind modul de salarizare și atunci durata academică, inclusă și în codul educației și peste tot, reprezintă cele 45 de minute. De aceea, s-a revenit pentru a nu crea confuzii de salarizare, pentru a nu pune în situații managerii care vor trebui să calculeze timpul lucrat”, a menționat viceprimara capitalei.

Angela Cutasevici mai susține că de marți, 29 septembrie Ministerul Educației a solicitat ca școlile să înceapă să-și ajusteze spațiile, pentru a reveni la lecțiile obișnuite și a elimina învățământul în două schimburi.

„Ca recomandare, ceea ce am avut din partea Ministerul Educației a fost că începând cu data de 29 septembrie să înceapă să se ajusteze spațiile școlare, ținând cont de norma care s-a modificat. Noi avem termen că de la 1 octombrie să se aplice activitatea după noile reguli”, a mai adăugat Cutasevici. 

Menționăm că deja 880 de instituții de învățământ din țară au trecut la modelul 1 de predare - prezența fizică 100% la școală. Acest model este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat. Prioritar este respectarea distanței fizice dintre elevi. În țară sunt 1.250 de școli. Din analiza realizată în luna iulie de ministerul Educației, acest model poate fi aplicat până la 74% dintre școli, cele care au până la 300 de copii. 

Precizăm că de ieri, unii elevii au revenit la durata obișnuită a unei ore academice, care este de 45 de minute. De asemenea, distanța fizică dintre elevi a fost modificată de la 1,5 m la 1 m. Acest lucru a fost discutat luni, 28 septembrie, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău.

Aceste și alte prevederi care se referă organizarea spațiilor în clase/sălile pentru cursuri, în contextul evoluției pandemiei COVID-19, se conțin în Hotărârea nr. 31 din 24 septembrie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Potrivit Direcției Sănătate a municipalității, începând cu întâi septembrie curent, în jur de 380 de persoane din instituțiile de învățământ au fost confirmate pozitiv cu COVID-19. E vorba de 166 de copii și 214 angajați.