mamaplus

De ce răcim vara și care e diferența față de răceala de iarnă

-
//
04.07.2023

Se spune că doar oamenii deștepți răcesc vara, dar nu există nicio cercetare științifică care să susțină acest mit. Mai mult decât atât, dr. Carmen Dorobăț a explicat pentru DC Medical de ce unele persoane răcesc în perioada estivală.

mamaplus

Ce sunt răcelile de vară

Acestea sunt cauzate de un virus diferit de cel din timpul iernii. Cea mai frecventă răceală de vară este cauzată de un enterovirus, care se dezvoltă în vreme caldă. Simptomele răcelii de vară pot include curgerea nasului, strănut și febră, transmite dcnews.ro.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce sunt răcelile de vară. 

”Răcelile de vară nu țin de o sensibilitate aparte. Ne îmbolnăvim vara, la fel ca iarna, dar spre deosebire de iarnă când circulă virusuri care au transmisibilitate predominant respiratorie, în timpul verii circulă și virusuri  care determină așa-zisele răceli de vară. Acestea se transmit pe cale digestivă.

Pot fi luate dacă consumăm apă din zone care nu sunt controlate medical, pot fi luate din apa din piscină sau apa de mare, adică în momentul în care înghițim apă accidental. 

Aici se creionează tabloul acestor răceli de vară, care foarte frecvent, dacă suntem atenți la ce se întâmplă, adică febră, ne curge nasul, tușim, sunt însoțite frecvent de fenomene digestive, adică greață, o perioadă în care nu avem poftă de mâncare sau avem scaune diareice. 

Acestea sunt formele ușoare de enteroviroze. Sunt enteroviroze care determină forme care sunt destul de zgomotoase, precum encefalitele, meningitele”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Răcelile de vară, tratament

Atunci când răcești vara, răceala poate părea să se prelungească la nesfârșit și să se simtă mai rău decât o răceală de iarnă - acest lucru este din cauza faptului că răcelile de vară pot fi cauzate de un tip de virus complet diferit.

În timp ce răceala obișnuită de iarnă provoacă curgerea nasului și congestie, răcelile de vară pot aduce, de asemenea, febră și diaree și tind să dureze mai mult decât omologii lor din timpul sezonului rece.

”Tratamentul virozelor de vară este unul simptomatic. Numai în cazul suprainfecțiilor bacteriene, medicii recomandă și antibiotice”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț. 

Cea mai frecventă răceală de vară

Cel mai adesea, răcelile de vară sunt cauzate de o boală cunoscută sub numele de enterovirus. Enterovirusul tinde să apară vara, deoarece virusul se dezvoltă în vreme caldă.

Enterovirusul este contagios și poate călători în mucusul, saliva sau scaunul unei persoane bolnave. Dacă aveți contact direct cu o persoană infectată sau atingeți o suprafață contaminată, cum ar fi o clanță de ușă, puteți lua virusul.

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale enterovirusului includ:

- Curgerea nasului

- Strănut

- Febră care apare brusc

- Tuse

- Greață și vărsături

Dar este, de asemenea, obișnuit să ai febră fără alte simptome. Acesta este un semn cheie al unei infecții cu enterovirus, deoarece o febră izolată este mai puțin frecventă în cazul răcelilor de iarnă, care sunt cel mai adesea cauzate de infecții cu rinovirus.

Răceli de iarnă pe care le poți lua și vara

Și în timp ce enterovirusul poate fi cel mai frecvent virus de vară, virusurile care provoacă răceli de iarnă nu dispar complet vara.

Iată care sunt virusurile comune care încă mai circulă în lunile de vară:

Rinovirus: Aceasta este cea mai frecventă cauză a răcelii comune, care aduce simptome precum curgerea nasului, dureri de gât, congestie, tuse și strănut.

Virusul sincițial respirator (RSV): RSV este o boală respiratorie care poate provoca simptome ușoare de răceală. În general, se vindecă în aproximativ o săptămână, dar poate fi mai dăunătoare pentru copiii mici și adulții mai în vârstă.