mamaplus

De ce nu ninge în Moldova? Explicația meteorologului Svetlana Șahova

-
//
11.01.2020

Iernile în care să nu avem deloc zăpadă sunt un fenomen rar pentru Moldova - va fi oare această iarnă o excepție? Iată ce spune meteorologul Svetlana Șahova.

Potrivit ei, dacă precipitațiile lipsesc o perioadă îndelungată, este vorba de influența unei presiuni atmosferice ridicate, adică de un anticiclon sau periferia acestuia. Acum în Moldova a ajuns un anticiclon din Azore - cercetările climaterice au arătat că anume în insulele Azore se formează și se amplifică anticicloanele. O latură a unui astfel de anticiclon se îndreaptă spre partea sudică a Europei. Condițiile meteo în Moldova se formează acum sub influența ”aripii” estice a anticiclonului din Azore.

”Pot spune cu certitudine că rareori se întâmplă să avem ierni fără zăpadă. Ținând cont de influența maselor de aer nordice și sudice asupra zonei noastre temperate, sunt sigură că vom acea zăpadă. Însă deocamdată, pe parcursul săptămânii pentru care facem prognoza, nu sunt așteptate ninsori”, a menționat Șahova.

Meteorologul a mai comunicat că în săptămâna apropiată în Moldova este așteptată succesiunea unor valuri nu prea mari de căldură și frig. Schimbări esențiale ale vremii nu sunt așteptate deocamdată – temperaturile diurne vor fi pozitive,  oscilând între +3 şi +8 grade, nocturnele se vor încadra între -5 şi -6 grade.