Date alarmante! Un copil din zece din întreaga lume nu a fost vaccinat în 2016

Date alarmante! Un copil din zece din întreaga lume nu a fost vaccinat în 2016

-
//
18.07.2017

Cel puțin 12,9 milioane de copii din întreaga lume, aproape unul din zece, nu a fost vaccinat în 2016, potrivit estimărilor publicate luni de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, relatează EFE.

Date alarmante! Un copil din zece din întreaga lume nu a fost vaccinat în 2016

Din 2010, procentul copiiilor care au făcut toate vaccinurile obligatorii stagnează la 86% (116,5 milioane de sugari), fără schimbări semnificative în ultimul an în funcție de țară sau regiune, notează agențiile ONU într-un comunicat comun.

Mai concret, OMS și UNICEF deplâng că aproape 13 milioane de minori nu au primit prima doză de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP), expunându-se riscului grav de a contracta aceste boli potențial mortale.

Pe de altă parte, aproximativ 6,6 milioane de nou-născuți care au fost deja vaccinați împotriva DTP nu și-au completat cele trei injecții necesare în 2016 pentru a putea obține astfel o imunizare eficientă.

În cazul varicelei, 85 % dintre minori au fost vaccinați cu prima doză în primul an de viață, în timp ce rata copiilor care au primit a doua doză a scăzut până la 64 %.

Pe de altă parte tratamentul împotriva rujeolei s-a extins în întreaga lume din 2010, în condițiile în care programul național de imunizare în 152 de țări avea o acoperire de 35 %, o cifră care a crescut la 47 % în anii următori.

Programul național de imunizare previne în prezent între 2 și 3 milioane de decese cauzate în fiecare an de difterie, tetanos, tuse convulsivă și varicelă.

Sursa: Agerpres.ro